Izvor:
14.11.2018 u 08:54
0

LINTA: Nastavak otimanja srpske imovine traje već 27 godina!

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta rekao je danas da je javni poziv ministarstva državne imovine Hrvatske "nastavak otimanja srpske imovine koja traje vec 27 godina".

Ministarstvo državne imovine Hrvatske objavilo je pre tri dana javni poziv kojim daje u zakup odmarališta i druge nekretnine na Jadranu, a na koje Srbija polaže pravo prema Sporazumu o sukcesiji.

"Već 14 godina Hrvatska krši bečki Sporazum o sukcesiji, odnosno ''aneks G'' koji se zove ''privatna svojina i stečena prava'' koji jasno kaže da svim građanima moraju biti priznata i vraćena prava na imovinu koju su imali na dan 30.12.1990, a da sva imovina koja je uzeta pod pritiscima i pretnjama mora biti vraćena", rekao je Linta.

"Hrvatska ne želi ni bilateralni sporazum o sprovođenju ni direktnu primenu sporazuma i ja apelujem da Vlada Srbije napiše izveštaj o otimanju privatne imovine građana i firmi i da taj izveštaj pošalje na adrese svih relevantnih međunarodnih organizacija, a pre svega Komitetu za ljudska prava UN, Evropskom parlamentu, Evropskoj komisiji i da ih upozna sa situacijom", rekao je Linta.

On smatra da Srbija nema drugi način osim da traži podršku međunarodnih organizacija, jer je propuštena prilika dok je Hrvatska u pristupnim pregovorima za članstvo u EU pregovarala o poglavljima koja se tiču zaštite ljudskih prava.

Učestale negativne poruka iz Crne Gore, uz tvrdnje da Crna Gora nije oslobođena 1918. već okupirana, kao i zabrana ulaska u Crnu Goru pesniku Matiji Bećkoviću i trojici istoričara, on je ocenio kao posledicu falsifikovanja činjenica.

"U Crnoj Gori se dešava opasan proces revizije istorije i falsifikovanja činjenica pa i to da je Srbija anektirala Crnu Goru. To su besmislene teze, ali je bitnije istaći težak položaj svih koji se izjašnjavaju kao Srbi", naglasio je Linta.

Kako je naveo, imamo problem ćirilice, zatim oduzimanje pasoša Andriji Mandiću i drugim crnogorskim poslanicima.

"Smatram da Vlada Srbije treba da otvori dijalog s Podgoricom o poboljšanju položaja Srba koji žive u Crnoj Gori", rekao je Linta.

Izvor: Tanjug
Foto: Happytv.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter