Izvor:
09.09.2016 u 21:49
0

NE ŽELE JEREMIĆA NA ČELU UN: Kosovski konzulat u Njujorku prosledio pismo negodovanja

Kosovski konzulat u Njujorku prosledio je, uoči današnjeg četvrtog kruga glasanja za novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, svim zemljama članicama UN pismo Udruženja porodica nestalih tokom rata na Kosovu, u kojem se traži da Vuk Jeremić ne bude izabran za naslednika Ban Ki-muna.

U pismu, u koje je Tanjug imao uvid, navodi se da je Jeremić "nepodoban za tu poziciju" jer dolazi iz zemlje koja je počinila zločine tokom rata na Kosovu i "namerno onemogućila porodicama nestalih da razjasne sudbinu svojih najbližih."

Izbor Jeremića bi, kako se ocenjuje, bio uvredljiv za porodice nestalih i porodice žrtva, počevši od njegovih, kako dodaju, "uvredljivih akcija" dok je bio predsednik Generalne skupštine UN protiv majki iz BiH.

U pismu takođe stoji da je Jeremić, koji je rođen i odrastao u Srbiji, bio na brojnim najvažnijim funkcijama u sprskoj politici, pa je po potpisnicima kao takav jedan od odgovornih za "genocidne zločine" tokom devedesetih u bivšoj Jugoslaviji.

Potpisnici dopisa, koordinator Saveta udruženja porodica nestalih Bajram Ćerkinaj, predsednica Udruženja "Poziv majki" Nusrete Kumnova, predsednik Udruženja za rasvetljavanje sudbine nestalih Haki Kasumi i zamenik predsednika Udruženja "Glas roditelja" Hisen Hiseni, navode da je za mesto generalnog sekretara UN neophodna osoba visokih moralinih i profesionalnih kvalifikacija, a da Jeremić ne može da vodi međunarodnu zajednicu u promosivasnju mira, bezbednosti i ljudskih prava.

Tanjug
Foto: Twitter/CIRDS

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter