Izvor:
14.11.2018 u 11:02
0

IVICA DAČIĆ DANAS PRED SAVETOM BEZBEDNOSTI: Srbija spremna za nastavak pregovora, ali ne prihvata „Vojsku Kosova“!

Prethodna sednica o Kosovu održana je u maju, a pauza je nastala zbog protivljenja Velike Britanije, SAD i Francuske da se ta tema stavlja na dnevni red svaka tri meseca.

Posle šest meseci, danas će, zahvaljujući predsedavanju Kine, na sednici Saveta bezbednosti biti razmatran izveštaj generalnog sekretara o radu Unmika od 16. jula do 15. oktobra. Srbiju će ne sednici predstavljati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Prethodna sednica o Kosovu održana je u maju, a pauza je nastala zbog protivljenja Velike Britanije, SAD i Francuske da se ta tema stavlja na dnevni red svaka tri meseca, što je bila praksa u poslednjih 19 godina.

Srbiju će predstavljati šef diplomatije Ivica Dačić, koji će izneti ocenu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji, posebno u kontekstu niza provokativnih i jednostranih poteza Prištine u prethodnom periodu, kao i povećanog broja napada na Srbe i njihovu imovinu u Pokrajini.

Dopisnik RTS-a javlja će Dačić ponoviti stav da je Srbija asolutno spremna za nastavak pregovora, ali u onom tenutku kada Priština ispuni ono što je potpisala, a to se odnosi ne samo na formiranje ZSO, nego i na uredbu o povećanju poreza.

Dačić će takođe ukazati i da je neprihvatljivo formiranje takozvane "Vojske Kosova".

U svom izlaganju, on će dati osvrt na izveštaje generalnog sekretara UN o radu Unmika.

– Jasno i argumentovano ću predočiti najvećim svetskim silama da je formiranje takozvane "Vojske Kosova", odnosno, paravojske, protivno Rezoluciji 1244, koju je i usvojio Savet bezbednosti – rekao je ministar inostranih poslova neposredno pred odlazak na sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter