Izvor:
16.11.2018 u 08:43
0

KOMITET ZA PROŠIRENJE EU: Hrvatska uložila primedbe na Srbiju!

Na sednici Komiteta za proširenje (KOELA) u Savetu EU predstavnici Hrvatske ponovo su se "žalili" na Srbiju i izneli niz zamerki na račun saradnje u oblasti ratnih zločina, govora mržnje, kao i na slobodu izražavanja u našoj zemlji, pišu današnje "Novosti".

Kako navodi list, primedbe su na sednici održanoj u utorak imali i predstavnici Bugarske i to na nedavno održane izbore za savete nacionalnih manjina.

Kritične su bile i baltičke zemlje kao i Poljska koje su tražile veće usklađivanje Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, navode "Novosti".

Predstavnici ovih drzava izneli su i zabrinutost zbog uticaja koji Rusija ima na ovom prostoru.

Inače, sednici je prisustvovao i šef delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici koji je države članice pozvao da otvore nova poglavlja sa Srbijom.

On je rekao da je naša zemlja napredovala u poglavljima 23 i 24 pravosuđa i vladavini prava kao i da je pridruživanje Srbije deklaracijama u zajednickoj spoljnoj i bezbednosnoj politici u direktnoj vezi sa nacionalnom politikom prema KiM. Fabrici je zatražio i veće razumevanje članica po ovom pitanju.

Na ovom sastanku utvrđeno je da su tri poglavlja najviše odmakla i to 9, 17 i 18 koja tretiraju finansijske usluge, ekonomsku i monetarnu politiku i statistiku.

Prema saznanjima "Novosti", Međuvladina konferencija na kojoj bi ova poglavlja mogla da budu otvorena zakazana je za 10. decembar.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter