Izvor:
10.09.2016 u 15:55
0

VASELJENSKI PATRIJARH DANAS U JASENOVCU: Da li će se Hrvati i Srbi konačno sporazumeti koliko je bilo žrtava?

Patrijarh vaseljenski i carigradski Vartolomej i patrijarh srpski Irinej služiće danas, povodom obeležavanja 75 godina od stradanja Svetih mučenika jasenovačkih, svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

Patrijarh Vartolomej će potom osveštati obnovljeni Episkopski dvor u Pakracu.

Patrijarh vaseljenski otvorio je u petak u Zagrebu Naučnu konferenciju o Holokaustu "Novomučenici: perspektiva II".

"Jasenovački mučenici predstavljaju u istoriji naše pravoslavne crkve važnu i posebnu kategoriju kao žrtve nacističkog režima", rekao je Vartolomej na otvaranju konferencije.

Kada steknemo razumevanja za tuđa stradanja to je znak da smo nešto naučili od sopstvenog stradanja, poručio je danas vaseljenski patrijarh Vartolomej.

”Sigurno je da je u dosezanju neke koliko-toliko konačne brojke stradalih u Jasenovcu, NDH i Jugoslaviji u Drugom svetskom ratu uopšte ključna suradnja, jer male i zanemarene institucije koje se bave time mogu nešto uraditi isključivo ako se oslone jedne na druge. Mislim da ima još mnogo prostora za takvu saradnju i Odbor za Jasenovac je spreman da ju potpomogne na svaki način. Pogotovo je važno da se svaka istraživačka institucija osloni na velike međunarodne institucije toga tipa, kao što su institut u sastavu Jad Vašema, londonska The Wiener Library, itd. Takva mreža bi uvelike mogla doprinijeti postizanju željenog rezultata – rekao je episkop slavonski Jovan Ćulibrk za autograf u februarui:

Konferenciji su, pored najeminentnijih stručnjaka za pitanja Holokausta, prisustvovali iz Srbije sveštenstvo SPC na čelu sa patrijarhom Irinejom i ministar rada u Vladi Srbije Aleksandar Vulin.

Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter