Izvor:
20.11.2018 u 14:53
0

VELIKA POBEDA SRBIJE: Prve reakcije posle odbijanja članstva „Kosova“ u Interpolu (UŽIVO)

Ni posle dva kruga glasanja nije prošao zahtev Prištine.

Zahtev takozvanog Kosova za članstvo u Interpolu nije danas prihvaćen ni u prvom ni u drugom krugu glasanja, čime je odbijen i četvrti zahtev Prištine za članstvo u toj međunarodnoj policijskoj organizaciji. Glasalo se u dva kruga, a za članstvo je bila neophodna dvotrećinska podrška zemalja članica.

15:08 – Čepurin čestitao Srbiji zbog diplomatske pobede u Dubaiju: Praznik i pobeda se dobro slažu

13:54 – SPS: Diplomatska pobeda Srbije i srpskog naroda

Socijalistička partija Srbije čestitala je danas državnom rukovodstvu na zajedničkim naporima i velikoj diplomatskoj pobedi Srbije i srpskog naroda povodom odbijanja zahteva Prištine za članstvo u Interpolu.

– Ministarstva spoljnih i unutrašnjih poslova uspela su uprkos brojnim pritiscima, da spreče da tzv. Kosovo bude primljeno i u ovu međunarodnu organizaciju i tako omogućila pobedu međunarodnog prava koje brojne države godinama unazad urušavaju – piše u saopštenju Glavnog odbora SPS.

– Ivica Dačić koji je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova je svojim neumornim angažovanjem doprineo jačanju ugleda Srbije u svetu, što je rezultiralo i promenom slike o Srbiji, kao i uviđanjem istine o stvarnom karakteru tzv. države Kosovo – dodaje se u saopštenju.

13:33 – Interpol: Primljeni Kiribati i Vanutu, Kosovo odbijeno

Pacifičke držve Kiribati i Vanuatu primljene su danas u Interpol dok Kosovo na zasedanju Generalne skupštine u Dubaiju nije dobilo potreban broj glasova za članstvo, saopštio je Interpol.

Prijemom te dve zemlje svetska policijska organizacija sada ima 194 članice.

Za prijem nove članice potrebna je dvotrećinska večina.

Članstvo u Interpolu omogućava nacionalnim policijskim službama da dele i dobijaju važne policijske informacije iz celog sveta. Članice mogu slati poternice za osobama za kojima tragaju, kao i informacije o ukradenim vozilima ili dokumentima.

13:31 – Velika Britanija nezadovoljna zbog prištinskog debakla: Kosovo je naporno radilo da postane član Interpola

13:22 – Ambasador SAD Skat o uspehu Srbije: Amerika je razočarana porazom Prištine u Interpolu

12:58 – Pacoli organizovao konferenciju, pokušao da opravda debakl: Danas nema pobednika, a to svakako nije ni Srbija

12:46 – Ne raduju se svi u Beogradu pobedi Srbije u Interpolu. Za Sašu Jankovića poraz Prištine u Interpolu je Pirova pobeda Beograda: Srbija treba da podstakne članstvo Kosova

12:43 – Oduševljenje Srba u Kosovskoj Mitrovici zbog pobede u Interpolu: Slavlje na ulicama uz sirene i zastave

12:21 – Tačiju krivo što se tajno glasalo o zahtevu Prištine za prijem u Interpol: Slobodno se može reći da je Kosovo gubitnik

12:12 – Američka agencija o trećem neuspešnom pokušaju Prištine: Srbija uz lobiranje Rusije sprečila prijem Kosova u Interpol

11:50 – Dragan Marković Palma: Bravo predsedniče, bravo Srbijo!

Marković je u saopštenju naveo da je zahtev Kosova za članstvu Interpolu odbijen, kao i ranije za članstvo u Unesko, jer je Vučić uspeo da "skine negativnu hipoteku sa Srbije" i dodao da je u poslednje vreme veliki broj zemalja promenio svoje mišljenje.

– Velike zasluge pripadaju i ministru inostranih poslova Ivici Dačiću, zahvaljujući kome je 10 država povuklo priznanje takozvanog Kosova. Čestitam i ministru unutrašnjih poslova Srbije Nebojši Stefanoviću na odličnom govoru na Generalnoj skupštini Interpola – naveo je Marković.

On je podsetio da je ponosan što je u nedavnoj poseti Egiptu od guvernera Crvenog mora Ahmeta Abdalaha dobio informaciju da će Egipat glasati protiv članstva Kosova u Interpolu.

– Iako su kosovski Albanci govorili da je Egipat priznao tu lažnu državu, a svi egipatski funkcioneri su mi rekli da ne postoji nijedan dokument i nijedan potpis kojim bi se to potvrdilo. To je još jedna u nizu laži koje su kosovski Albanci plasirali – kazao je Marković.

11:42 – Oglasila se američka ambasada u Prištini: Beograd je vodio kampanju pritiska na neke zemlje da glasaju protiv članstva Kosova u Interpolu

11:23 – Dačić se na konferenciji za medije "bez dlake na jeziku" obratio građanima. Imao je posebnu poruku za austrijske političare.

11:07 – Prva reakcija delegacije Srbije iz Dubaija posle trijumfa u Interpolu: Građani mogu da budu ponosni na naš tim

10:52 – Predsednik Aleksandar Vučić i prvi potpredsednik Vlade Srbije se obraćaju naciji posle trijumfa u Interpolu. Obraćanje možete pratiti ovde.

10: 48 – Haradinaj kuka na Fejsbuku zbog Interpola: Duboko smo razoračani, divlja kampanja Srbije kriva za sve

10:11 – U 10:45 predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić održaće konferenciju za novinare.

10:07 – Predstavnici Prištine demonstrativno napustili salu.

VIDEO: Šta za "Kosovo" znači poraz u Interpolu

10:05 – Pobeda Srbije! Zahtev Kosova nije prošao ni u drugom krugu glasanja.

Protiv prijema Kosova u Interpol glasala je 51 država, 68 je bilo za, a uzdržano 16.

10:02 – I predsednik Kosova Hašima Tači nalazi se u Dubaiju, gde prisustvuje Generalnoj skupštini Interpola.

09:55 – Japan i Mađarska bili uzdržani prilikom glasanja za članstvo "Kosova" u Interpolu.

09:46 – Srbija dobila prvu rundu! Prvi krug glasanja za Kosovo u Interpolu nije uspeo. Kosovo nije podržalo 2/3 članica Generalne skupštine, saznaje Telegraf.rs.

Svaka država članica tajno je glasala.

Za članstvo Kosova u Interpolu glasalo je samo 76 glasova, 56 je bilo protiv, a 22 uzdržana.

Maroko i Rusija su glasale protiv prijema Prištine u članstvo te međunarodne policijske organizacije. Za 20 minuta sledi novi, odlučujući krug glasanja.

Rezultat prvog kruga – Printskrin: Klankosova.tv

09:10 – Prve su podršku Srbiji pružile Namibija, Rumunija, Venecuela i Surinam.

08:55 – Na dnevnom redu je tačka o tzv. Kosovu. Posle obraćanja ministra Stefanovića koji je oštro reagovao zbog kršenja Rezolucije 1244, počela je rasprava na kojoj se zemlje-delegati javljaju za reč i obrazlažu svoju odluku. U korist Srbije su se za reč javile Španija, Maroko, Kipar, Kina, Belorusija, Rusija.

U toku je rasprava na kojoj zemlje delegati obrazlažu svoju odluku o zahtevu Kosova za prijem u članstvo Interpola. Namibija i Rumunija su podržale Srbiju, a za reč su se javili i delegati iz Španije, Maroka, Kipra, Kine, Belorusije, Rusije.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter