Izvor:
21.11.2018 u 17:09
0

EU SE OGLASILA: Spremamo odgovor Prištini zbog taksi Srbiji!

U Evropskoj komisiji u Briselu su najavili da se u najkraćem roku očekuje odgovor EU na odluku kosovske vlade da podigne takse na srpske proizvode na 100 odsto.

– EU radi na reakciji povodom odluke kosovske vlade da podigne takse na srpske proizvode na 100 odsto – rečeno je u Briselu.

EU je 6. novembra već zatražila od kosovskih vlasti da hitno objasne odluku o povećanju taksi od tadašnjih 10 procenata na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Brisel je ocenio da takva odluka ”podriva regionalnu saradnju i nije u skladu sa principima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i Kosova.

– Ove odluke su jasno kršenje kosovskih obaveza unutar CEFTA. EU očekuje od Kosova, koje trenutno predsedava CEFTA, da se u potpunosti uskladi sa svojim ovabezama i opozove ove mere – poručila je tada portparolka EU Maja Kocijančić.

Kocijančić je povodom uvođenja taksi na robu iz Srbije podsetila na saopštenje šefice EU diplomatije Federike Mogerini dato nakon poslednje runde dijaloga 8. novembra, u kojem se Kosovo i Srbija pozivaju da osiguraju ”uslove pogodne za dijalog i da se uzdrže od reči, akcija i mera koje su u suprotnosti sa duhom normalizacije”.

Izvor: B92
Foto: Twitter/BOKiNFO

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter