ALEKSANDAR VUČIĆ SE OBRATIO POSLE SEDNICE NA ANDRIĆEVOM VENCU: "Dogovorili smo da svi naši državni organi budu u pripravnosi u slučaju sumanitog ponašanja prištinske vlasti"!

 

 

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučič sazvao je sednicu Saveta za nacionalnu bezbednnost povodom odluke Prištine da podigne taksu 100% na svu robu iz Srbije.

 Na Andrićevom vencu je prisustvovao najviši državn vrh, premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Milan Mojsilović. ministar Unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

 - Danas su vlasti u Prištini odlukom samoproklanovane vlade Kosova uvele posebne takse i time donele zabranu na bilo kakvu trgovinu. Zabrana u 21 veku u regionu gde lečite rane je neprihvatljiva. Bili smo obavešteni da će da ublaže odluku, ali nije bilo racionalnog poteza. U skladu sa tim imamo strah koji pokazujemo, ne zato što smo slabi, nego brinemo za mir i stabilnost. Moramo da preduzimamo mere da bi pokazali šta Priština čini i da bi zaštitili narod - rekao je Aleksandar Vuičić.

- Na Sednici smo dobili zadatke i obratićamo se svim zemljama članicama EU i već od sutra krećemo u realizaciju - istakao je predsednik Srbije i dodao da će premijerka predstaviti evropskim čelnicima kršenje CEFTA sporazuma, a da će institucije raditi svoj posao sa kompanijama koje su izvozila svoju robu na KiM.

- Dogovorili smo da svi naši državni organi budu u pripravnosi u slučaju sumanitog ponašanja prištinske vlasti. Savet je doneo odluku da Srbija neće uzvraćati sličnim merama. Srbija neće zaustavljati kamione na granicama i hoćemo da pokažemo odgovorno ponašanje sa jedne i neodgovorno sa druge (nihove) strane. Savet je doneo odluku da Srbija ni na koji način neće uzvraćati sličnim merama, jer Srbija želi da ostane pouzdan partner svima u svetu - rekao je predsednik Srbije.

 

 

 Priština je mogla da se rukovodi samo sa četiri cilja.

- Prvi je da izvrši do sada najveći pritisak, koji bi vodio bezuslovnoj "kapitulaciji" Beograda i punom priznanju nezavisnosti. Drugi cilj je apsolutna zabrana trgovine, da u tišini sprovede najsnažnije i najbrže etničko čišćenje i proterivanje Srba sa KiM i južno i severno od Ibra. Treće je pritisak na međunarodne organizacije i institucije da im učine neke ustupke po pitanju vizne liberalizacije i da pokažu da su u stanju da izazovu eskalaciju i destabilizaciju. Četvrto, plašili smo se da kažemo da je i to mogući cilj, a to je dolazak do sukoba i potpune destabilizacije regiona zarad nečijih tuđih interesa ili nekih svojih interesa, jer mirnim putem i dijalogom svoje interne ne mogu da ispune u meri i na način na koji su želeli - naglasio je predsednik Vučić.i dodao.

- Želim da verujem da će se sve završiti mirno, a nadam se da će albansku razuzdanost i nerazumnost moći neko da smiri.

Da li je ova mera uvođenja 100% takse na robu iz Srbije, pucanje u dijalog Beograda i Prištine? Evropa je reagovala burno.

- Ovo je mnogo više od toga i mnogo opasnije. Ovo je "par ekselans" mera. Sramota je da se ovakva mera dogodila. Njihova Privredna komora hvali ovu meru, a ovo nema veze sa ekonomijom. Ovo su najdirektnije politikantske mere. Mnogo problema imamo, ali preguraćemo i izdržaćemo pritiske i svakako ćemo biti uz naš narod na KiM. Mogerini i Fabrici su reagovali burno kao i zemlje iz Kvinte. Evropa je reagovala jako i jasno. Da su pre deset dana reagovali ovako, onda bi i reakcija Kosova bila drugačija - naglasio je predsednik Srbije i dodao da se već sada ekonomske mere osete na KiM

Povećene je cena hleba čak 20% ili 30% i mislim da su se već neki pekari pobunili. Vlada Kosova će ići do kraja u svojim namerama, iako je ceo svet protiv, to je prvo. Drugo, stvar je da vi više ne možete da govorite o nečijim racionalnim i civilizovanim potezima. Normalnom čoveku ovako nešto ne bi palo na pamet, to sam rekao više puta i sad me je strah, sve više i više - istakao je Aleksandar Vučić nakon završene sednice Saveta za nacionalnu bezbednnost povodom odluke Prištine da podigne taksu 100% na svu robu iz Srbije

Vučićevo obraćanje novinarima završeno je uz predsednikovo obećanje da će nastaviti da traži mirno rešenje problema, poželevši svima srećan rad. 

Izvor: Happytv.rs
Foto: Tanjug/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost