Izvor:
11.09.2016 u 19:04
0

SRBIJA I SRPSKA UVEK ZAJEDNO: Otvoren autoput „9. januar“!

U Prnjavoru, u Republici Srpskoj, danas je otvorena deonica Prnjavor-Doboj, na autoputu "9. januar", koji povezuje Banjaluku i Doboj, a svečanosti je, pored zvaničnika Srpske, prisustvovao i premijer Srbije Alerksandar Vučić.

Na petlji Prnjavor bili su predsednik RS Milorad Dodik, premijerka RS Željka Cvijanović, te ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, kao i članovi vlade Republike Srpske i BiH, među njima šef bosanskle dilomatije Igor Crnadak, te veliki broj građana.

Prvi koji su prešli naplatnu rampu na petlji Prnjavor bili su motociklisti iz Republike Srpske, koji su na događaj došli u velikom broju.

Svečano otvaranje prati i veliki broj građana Republike Srpske, koje je, prilikom dolaska, pozdravio srpski premijer

Vučić je zajedno sa Dodikom prošetao delom auto-puta do naplatne rampe, gde su stajali građani.

Nova deonica auto-puta će još bolje povezati RS i Hrvatsku i doprineti bržem protoku ljudi i roba.

Deonica je duga 36,6 kilometara i njome je mreža autoputeva kroz RS povećana na oko 70 kilometara.

Izgradnja deonice između Doboja i Prnjavora počela je potpisivanjem ugovora, 2012, o projektovanju sa konzorcijumom koji su činili "Integral inženjering" Laktaši i "Granit" Skoplje, a u proleće 2013. počeli su sa radovima.

Radove je izvodio i veliki broj podizvođača, oko 120, mahom lokalnih firmi iz RS.

Deonica sadrži veliki broj objekata – velikih i malih mostova, nadvožnjaka, podvožnjaka, kao i tunel, a među najvećima su mostovi preko reke Bosne i Ukrine.

Ova deonica trebalo je da bude završena prošle jeseni, ali je rok pomeren, pre svega, zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile ovaj region, te su građevinski radovi završeni krajem jula, a u avgustu izvršeni i radovi na uređenju bankina, postavljanju signalizacije i slično.

Na radovima je bilo angažovano oko 700 radnika, a izgradnja deonice finansirana je kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj u visini od 185 miliona evra.

Tanjug
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter