Izvor:
29.11.2018 u 16:19
0

NOVA LAŽ HARADINAJA: Vučić: Ima li poterbe ovo da komentarišem? (FOTO)

VAŠINGTON – Kosovski premijer Ramuš Haradinaj napisao je u autorskom tekstu za Vašington post da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodno uz podršku Rusije, nudi priznavanje u zamenu za deo teritorije Kosova, što je za njega neprihvatljivo, a na šta je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas rekao ima li uopšte potrebe da demantuje ovako suludu tvrdnju jer ima pametnija posla.

Srbija, kako on tvrdi, "želi da stvori etnički 'čistu' državu, da oduzme ljudima državljanstvo i protera ih iz njihovih domova", što je, kako kaže, "previsoka cena".

Od "njegove zemlje" – Kosova -, piše dalje Haradinaj, traži se da "načini nemoguć izbor koji bi umanjio žrtve američkih vojnika, ugrozio stabilnost regiona i zapretio američkim saveznicima".

– Pred stalnim napadima iz Srbije, čiji je cilj ugrožavanje našeg suvereniteta, bezbednosti i prosperiteta, ima nekih koji bi voleli da se Kosovo uvuče u takozvano 'mirno' etničko čišćenje na Balkanu. To je kratkovid pokušaj da se popusti pred nasilnikom u nadi da će nasilje prestati. Mi to nećemo učiniti – umesto toga ćemo se usprotiviti onima koji pokušavaju da nas iskoriste, a istovremeno ćemo raditi u pravcu dugotrajnog i sveobuhvatnog mira – tvrdi Haradinaj.

On je, takođe, napisao da su Srbija i njen saveznik Rusija odbili da priznaju suverenitet Kosova i da su se borili da blokiraju prijem Prištine u UN, kao i da je, kako navodi, Srbija, "kršeći Briselski sporazum" o normalizaciji odnosa, radila ka tome da blokira put Prištine ka članstvu u EU i u mnogim međunarodnim organizacijama.

Haradinaj je ponovio i da je, osujećenjem pokušaja Kosova da uđe u Interpol, kako on smatra, pomognut organizovani kriminal i naneta šteta unutrašnjem sprovođenju zakona.

Vučić: Ima li uopšte potrebe da demantujem, imam pametnija posla

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, povodom autorskog pisma Ramuša Haradinaja u Vašington postu, da to što nisu spremni da povuku ni taksu, te da ne daju, ni po koju cenu, državnost i suverenitet, znači da su pregovori "ad akta".

Na pitanje novinara za Haradinajevu tvrdnju da je Vučić spreman da prizna nezavisnost u zamenu za deo teritorije Kosova, predsednik je zapitao šta uopšte treba da kaže, i da li uopšte ima potrebe da demantuje te navode u tekstu, koji, ističe, nema nikakvu naročitu težinu, osim da insisnuira nešto na temu odnosa Srbije i Rusije.

– Imam pametnija posla. Oni pominju Ruse svaku put kada napadnu Sbriju. Mi smo ponosni na naše prijateljstvo sa Rusijom. Samo ne znam zašto je toliko Hašim Tači jurio Vladimira Putina po Parizu, i po drugim mestima, kazao je on.

Vučić je dodao da bi bilo dobro da se dogovore o tome kakav je njihov odnos prema Rusiji. Takođe je kazao da je naš odnose prema SAD kristalno jasan i podvukao da je uveren da bi svaki kompromis bio najbolje rešenje.

– Oni nisu spremni ni taksu da povuku, kažu da državnost i suverneitet ne daju po svaku cenu, što znači da su pregovori ad akta. Oni će da govore o svom suverenitetu, mi o našem pravu. Nastavićemo tako nekoliko godina umesto da gledamo u budućnost, kritikovao je Vučić.

O sposobnostima savetnika Haradinaja da napišu to pismo kaže da nema smisla da govori. Ocenio je da je taj članak poslužio da se prikaže povezanost Srba i Rusa američkoj javnosti, ništa naročito više.

– Unutrašnje trvenje i igra dobrog i lošeg policajca me ne zanima, naglasio je on.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter