Izvor:
05.05.2016 u 00:45
0

SUSEDI PONOVO BLOKIRAJU: Hrvatska i dalje brani otvaranje poglavlja 23!

Sve članice Evropske unije, osim Hrvatske, danas su na sastanku Komitetu stalnih predstavnika, najvišem telu posle Saveta ministara, bile za to da se otvori poglavlje 23 u pristupnim pregovorima sa Srbijom.

Holandija, koja predsedava EU do jula, želi da se do kraja njenog mandata postigne saglasnost i otvori poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom, a stav Holandije odlučno podržavaju Francuska i Nemačka, koje navode da je Srbija ispunila sve postavljene uslove i da je otvaranje tih poglavlja potrebno da se održi kredibilitet procesa proširenja EU.

Izvori sa sastanka rekli su za agenciju Beta da Hrvatsku niko ne može naterati da odobri otvaranje poglavlja u pregovorima sa Srbijom, ali kažu da svi Hrvatsku ubeđuju da to nije svrsishodno.

Hrvatski predstavnik rekao je da Srbija za otvaranje poglavlja 23 treba da ukine regionalnu nadležnost srpskog suda za ratne zločine i da uvede automatsku zastupljenost pripadnika hrvatske manjine u Skupštini.

Većina zemalja u EU kaže da su to bilateralna pitanja koja nisu postavljena kao uslovi za otvaranje pregovora i da ih treba uporedo rešavati. One navode da bi otvaranje tih poglavlja podstaklo i rešavanje spornih bilateralnih pitanja.

Poneke članice su u današnjoj raspravi pokazale izvesno razumevanje za hrvatske argumente, ali su bile za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom do kraja juna.

Beta
Foto:

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter