Izvor:
14.12.2018 u 11:08
0

PRIŠTINA PREKRŠILA SPORAZUM: Tzv. država Kosovo od danas ima vojsku!

Na sednici kosovskog parlamenta danas su izglasana sva tri zakona kojima se omogućava transformacija KBS u vojsku Kosova. Sednici su prisustvovali premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj i kosovski predsednik Hašim Tači.

Usvojeni su Zakon o Bezbednosnim snagama Kosova, Zakon o Ministarstvu odbrane Kosova i Zakon o službi u Bezbednosnim snagama Kosova.

Kako su preneli prištinski mediji, srpski poslanici nisu bili u skupštinskoj sali, a u parlament je ušlo i nekoliko budućih "vojnika".

Nakon glasanja jednog od zakona salom su odjekivali aplauzi.

Inače, Priština je ovim, kako je ranije objasnio srpski državni vrh, prekršila međunarodne sporazume, Kumanovski sporazum, Rezoluciju 1244 i Briselski sporazum.

Inače, član zakona koji sadrži nadležnosti i dužnosti KSB-a ima ukupno tri paragrafa.

"Snaga bezbednosti Kosova štiti suverenitet i teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosovo", navodi se u izmenjenom tekstu, koji je usklađen sa preporukama Evropske komisije.

Takođe u zakonu stoji da su "kosovske snage bezbednosti multietničke vojne snage, profesionalne, naoružane i ovlašćene da služe u zemlji i inostranstvu, u skladu sa ustavnim i zakonskim mandatom", stoji u tački 2 ovog člana.

U opštim odredbama se navodi da kosovske snage štite teritorijalni integritet Kosova, zaštitu građana i zajednica na Kosovu daje Vojnu podršku civilnih vlasti, i učestvuje u međunarodnim operacijama.

Osim Srpske liste, sve ostale parlamentarne stranke i koalicije podržavaju transformaciju BSK.

Iako se ime snaga ne menja, jer su za to potrebne ustavne promene koje zbog suprotstavljanja Srpske liste nisu moguće, menja se mandat snaga i one dobijaju atribute oružanih snaga.

Iz Vlade Kosova je najavljeno da će u 17 časova u kasarni "Adem Jašari" u Prištini biti organizovana ceremonija transformacije BSK u Oružane snage Kosova.

Izvor: Kurir
Foto: Twitter/Muhamet Hajrullahu, Twitter/MFA Kosovo

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter