POSLE ODLUKE PRIŠTINE RUSIJA ODREAGOVALA: Hitno rasformirati oružane formacije kosovskih Albanaca!

 

 

 Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Misiju UN na Kosovu da hitno rasformira sve oružane formacije kosovskih Albanaca navodeći da formiranje vojske nepriznatog Kosova predstavlja kršenje Rezolucije 1244 i vodi ka destabilizaciji.

- Međunarodne snage na Kosovu, pre svega Unmik i Kfor u skladu s odobrenim mandatima, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, imaju obavezu da hitno učine sve što mogu da bi se izvršila demilitarizacija i da bi se rasformirale sve oružane kosovsko-albanske formacije - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

 Odluka o transformisanju Kosovskih snaga bezbednosti u punopravnu kosovsku armiju predstavlja korak kojim se grubo narušava Rezolucija 1244 SB UN, a njegov cilj je ozbiljno narušavanje situacije na Balkanu i stvaranje rizika od obnavljanja oružanog sukoba u tom regionu, objavilo je rusko ministarstvo, preneo je Sputnjik.

 U saopštenju se ocenjuje da retorika niza političara iz SAD i Evropske unije, visokih generala NATO, koji pokušavaju da ubede sebe i okolinu da odluka Prištine ne menja suštinu Kosovskih snaga bezbednosti - izaziva čuđenje.

- Reč je o dvostrukom povećanju njihove brojnosti, formiranju rezervnih snaga, a glavna stvar je promena suštine snaga koje su donedavno imale funkciju civilne odbrane. Uz podršku SAD i niza zemalja NATO-a već se vodi pojačana priprema vojske, povećava se isporuka oružja i tehnike kosovskim Albancima - navelo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

 U saopštenju se ističe da zapadne prestonice i Brisel ignorišu konstruktivnu i odgovornu politiku Beograda, usmerenu na traženje kompromisa, smanjenje napetosti.

 Srpsko rukovodstvo se, kako se dodaje, pre svega suzdržalo od usvajanja mera kojima bi se odgovorilo na to što je Priština u novembru uvela stoprocentne carine na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koja je "praktično usmerena na stvaranje katastrofalnih uslova za kosovske Srbe i nastavak etničkog čišćenja nealbanskog stanovništva".

- Konstatujemo da kosovski 'premijer' Ramuš Haradinaj, koji po nalogu SAD vodi politiku zaoštravanja krize, sistematski preteći da će nasilje i rat na Balkanu biti obnovljeni, predstavlja oličenje neodrživosti zapadne propagandne koncepcije koja aktivno nameće stvaranje kosovske 'državnosti' -navodi Ministarstrvo.

- Kosovo očigledno sve više postaje tačka nestabilnosti, izvor konfliktnog potencijala u regionu. Posrednička uloga Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine je propala - zaključilo je rusko Ministarstvo.

 

Izvor: Kurir
Foto: Youtube/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18.10 Kviz: Naslovna strana
18:30 Glamur
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:25 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live