Izvor:
17.01.2019 u 10:17
0

DAČIĆ: Ekonomska saradnja sa Rusijom mora da bude na višem nivou!

Poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji potvrdiće naše dobre odnose i međusobno poverenje, rekao je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić, i dodao da Srbija, bez obzira na dobre političke odnose, ne koristi dovoljno Sporazum o slobodnoj trgovini koji ima sa Rusijom.

Dačić je rekao da Srbija želi da razvija saradnju sa Rusijom, ne samo na političkom planu, već i na ekonomskom, kulturnom, prosvetnom, naučnom. . .

Ekonomska saradnja mora da bude na višem nivou. Mnoge zemlje sve bi dale da imaju ovakav sporazum sa Rusijom – rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Putinova poseta predstavlja svetski događaj, ne samo po proceni naših stručnjaka, već i po oceni uglednih svetskih listova, među kojima je Fajnenšel tajms, koji ovaj događaj svrstava među četiri najznačajnija u svetu ovog meseca.

Na zapadu godinama postoji strah, koji je rodio ideju da gde god dolazi Putin postoje neke teorije zavere. Srbija je radosna što dolazi naš prijatelj, a isto tako bismo bili radosni, ako bi u Srbiju došao američki predsednik ili britanska premijerka – rekao je Dačić.

On je podvukao da je cilj Srbije da sa svima razvija dobre političke odnose i da je Rusija naš strateški partner, te ponovio da će prilikom Putinove posete biti potpisan 21 sporazum, ali i da će na marginama biti još događaja koji će dodatno osnažiti srpsko-ruski odnos.

Naravno, među njima je uručivanje ordena Aleksandara Nevskog koji je predsednik Putin dodelio predsedniku Vučiću, što je još jedna potvrda važnosti koju Rusija pridaje Srbiji, ali i potvrda međusobnog poverenja dva predsednika – rekao je Dačić i dodao da Srbija sa Rusijom nema otvorenih pitanja.

Dačić je sinoć dočekao ruskog kolegu Sergeja Lavrova, sa kojim je, kaže, razgovarao o mnogim temama i od kojeg je dobio pohvalu kako je Srbija uspela da ubedi zemlje da povuku priznanje Kosova.

Kaže da je Rusija od početka uključena u dijalog između Beograda i Prištine, i da se interesuje u rešavanje kosovskog pitanja, kao i da neće dopustiti da se neko drugi uključi, a da Rusiju "drži po strani".

Nema bojazni da će se neko drugi uključiti u dijalog između Beograda i Prištine, a da Rusija to neće. Rusija je na našoj strani i u tom smislu se zaista moramo zahvaliti Rusiji zato sto smo imali njihovu podršku u Savetu bezbednosti UN – podvukao je Dačić.

Dačić kaže da pojedine opozicione stranke ne podnose to sto Srbija ima podršku Rusije i što predsednika Srbije podržava Putin.

Dodaje da će Putina ispred Hrama Svetog Save dočekati veliki broj građana i da to pokazuje kakav odnos Srbija ima prema Rusiji.

Mi nikada nismo imali bilo kakve primedbe Rusije na naš evropski put. Naš izbor je logičan da budemo članovi EU, ako EU opstane – naglasio je on.

Prištinska vlast, dodaje Dačić, uvođem takse od 100 odsto na srpske proizvode, našla se u pat poziciji i sada, kako kaže, "tonu sve više u živo blato".

Zato ne treba govoriti u kategorijama mi smo pobedili. Da li će doći do rešenja, ne znamo. Bitno je da se dijalog nastavi. To zna i Putin i Amerikanci – zaključio je on.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter