Izvor:
19.09.2016 u 15:58
0

UNATOČ ZABRANI USTAVNOG SUDA BiH: Referendum u Republici Srpskoj će biti održan po svaku cenu

Zvaničnici Republike Srpske, predstavnici političkih partija, te stručna javnost jedinstveni su u oceni da je odluka Ustavnog suda BiH da privremeno zabrani održavanje referenduma o Danu RS politička, te poručili da građani Srpske treba da se 25. septembra izjasne o ovom važnom pitanju, jer je to njihovo demokratsko pravo.

Ustavni sud BiH u subotu je odbacio apelaciju Narodne skupštine RS za preispitivanje odluke tog suda kojom je Dan Srpske proglašen neustavnim.

Taj sud je razmatrajući zahjev predsedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocenu ustavnosti Odluke o raspisivanju referenduma koju je donela Narodna skupština RS, usvojio privremenu meru kojom se privremeno obustavlja ta odluka.

Predsjednik RS Milorad Dodik i juče je jasno poručio da, bez obzira na odluku Ustavnog suda, nema odustajanja od referenduma.

– Svi u Republici Srpskoj veoma su odlučni da referendum o Danu Republike bude održan 25. septembra, jer je to ključno i zakonsko pravo Republike Srpske – poručio je to Dodik naglasivši da je Ustavni sud BiH politički motivisan i da je pod političkim pritiskom pojedinih bošnjačkih političara, kao i pojedinih ambasada i OHR-a. On je naglasio da je nemoguće da se uvedu sankcije za drugačiju politiku.

– To vrieme davno je prošlo. Referendum o Danu Republike je u funkciji oslikavanja mišljenja naroda o važnim pitanjima. To niko ne može da ignoriše, pa ni Ustavni sud BiH, pogotovo ne strane ambasade, pa taman ona bila i američka. Videće se da će referendum 25. septembra biti masovno podržan u Srpskoj. Uvjeren sam u to – rekao je Dodik.

Naveo je da će Srpska, nakon referenduma, nastaviti sa implementacijom odluke Ustavnog suda BiH, te da će parlament RS da odluči o prilagođavanju Zakona o praznicima.

Glas Srpske/Happy.rs
Foto: Twiter

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter