Izvor:
20.09.2016 u 15:01
0

VUČIĆ U AMERICI: Srbija je deo rešenja, a ne deo problema

Premijer Aleksandar Vučić boravi u poseti SAD, tokom koje će učestvovati na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, govoriti na godišnjem skupu Fondacije “Klinton” i imati niz bilateralnih susreta sa državnim zvaničnicima i predstavnicima poslovnog sveta.

Analitičari su saglasni da je trenutak posete SAD izuzetno važan jer će Ist river biti mesto na kojem će svetski zvaničnici razgovarati o vrlo značajnim pitanjima za svet i region, a na konferenciji u Njujorku će učestvovati i čelnici velikih korporacija i kompanija, što je prilika da se razgovara o novim investicijama.

Premijer će predvoditi srpsku delegaciju na otvaranju debate u Generalnoj skupštini UN pod nazivom “Ciljevi održivog razvoja – globalni napori u cilju transformacije sveta”.

Ključne teme biće rat u Siriji i globalna izbeglička kriza, pa će govor premijera Srbije, koja je zajedno sa EU radila na ublažavanju posledica migrantske krize, biti veoma značajan, kažu sagovornici Tanjuga.

Vučić će govoriti i na godišnjem skupu Fondacije “Klinton”, na panelu o pomirenju na Balkanu dve decenije posle Dejtonskog sporazuma, koji će, kako je najavljeno, moderirati osnivač fondacije i bivši predsednik SAD, Bil Klinton.

Sa srpskim premijerom na panelu će učestvovati i načelnik opštine Srebrenica Chamil Duraković i preživeli iz Srebrenice Avdija Ibrahimović.

Godišnja konferencija Fondacije Klinton, čiji su organizatori Bil i Čelzi Klinton, održava se od 19. do 21. septembra pod sloganom “Partnerstvo za globalni napredak”, a okupiće svetske zvaničnike, direktore globalnih korporacija, pa i zvezde šou biznisa, među kojima su predsednik Italije Mateo Renci, predsednik Argentine Maurisio Makri, gradonačelnik Londona Sadik Kan, pevač Bono Voks, glumac Ben Aflek.

Premijer Vučić će u SAD imati i niz bilateralnih susreta sa američkim zvaničnima, ali i visokim zvaničnicima koji učestvuju na zasedanju GS UN, a sastaće se, između ostalog, sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini i predsednikom Turske Redzepom Tajipom Erdoganom.

Dekan Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dragan Simić smatra da je trenutak u kojem dolazi do posete izuzetno važan, jer u svetu politike treba biti prisutan kada se razgovara o značajnim pitanjima koja se tiču i regiona i naše zemlje, a koja će biti otvorena na konferenciji Klintonove fondacije.

"Uvek je bolje biti za stolom nego na meniju", kaže Simić za RTS.

On ne smatra da je učešće na konferenciji Fondacije Bila Klintona, supruga kandidatkinje na američkim predsedničkim izborima, svrstavanje na jednu stranu, ističe da će Vučić imati kontakte “sa svim faktorima”, tako da će za Srbiju biti dobro, ma ko da pobedi.

“I upravo je zato važno biti na ovom mestu u ovom trenutku. Tu je jedan pragmatičan realističan pristup koji po pravilu daje dobre rezultate", smatra Simić.

Srbija je ušla u period u kojem, kako se to diplomatski kaže, više nije deo problema, već rešenja.

Predsednica Centra za evropsku politiku Aleksandra Joksimović smatra da je učešće na multilateralnim događajima poput Generalne skupštine UN uvek prilika da se dogovore i dogode brojni bilateralni susreti sa najvišim zvaničnicima, te da se razgovara o bilateralnim pitanjima, ali i regionalnim problemima.

U izjavi za Tanjug podseća da se skup "Klinton fondacije" već dugi niz godina održava istovremeno sa zasedanjem Generalne skupštine UN, a bavi se ključnim, globalnim temama, u različitim sektorima, od ekonomije do regionalne stabilnosti.

Joksimović kaže i da je uverena da će srpski premijer iskoristiti priliku da na panelu o regionalnom pomirenju govori o svojoj zabrinutosti za regionalnu stabilnost, kao i o doprinosu Srbije pomirenju.

Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter