Izvor:
21.09.2016 u 01:52
0

VUČIĆ CITIRA ČEHOVA U ODGOVORU HALILOVIĆU: „Republika Srpska neće nestati!“

Republika Srpska neće nestati, poručio je večeras premijer Aleksandar Vučić iz Njujorka i dodao da je mir osnovni prioritet za Srbiju.

Mi ćemo očuvati mir, mi poštujemo integritet BiH, ali sve što mogu da kažem to je da RS neće nestati. Moja poruka je, čini mi se, veoma jasna i vrlo snažna, a i u skladu je sa Dejtonskim mirovnim sporazumom – rekao je Vučić novinarima u Njujorku, komentarišući izjavu generala i načelnika ratnog štaba Armije BiH Sefera Halilovića, koji je zapretio nestajanjem RS ako referendum bude sproveden.

Vučić je rekao da svi moraju da razumeju da će Srbija učiniti sve da do narušavanja mira ne dođe, te naglasio da su drugačije poruke, s bilo koje strane da dolaze, iz BiH ili iz Srbije, loše i nepotrebne.

Nama treba mir po svaku cenu – rekao je Vučić, dodajući da će večeras sa svojim timom razmotriti da li da zbog najnovijih poruka u regionu skrati posetu SAD.

On je istakao da će Srbija dati sve od sebe da sačuva i odbrani mir i punu stabilnost Zapadnog Balkana, što je, naveo je, od najvećeg interesa za Srbiju. Vučić je rekao da izjave poput Halilovićeve, s bilo koje strane da dolaze, nisu dobre i navodeći da mu je u Njujorku neko od sagovornika rekao da bi trebalo da bude najnasmejaniji u sali, s obzirom na rezulteta na "nekim lokalnim izorima", a da ga on nije takvog raspoloženja, poručio:

Biraću reči, ali veliki Anton Pavlovič Čehov je govorio kad imate pušku okačenu na zid u prvom činu, uvek u trećem činu ona opali. Mi sada u ovom drugom činu moramo da uradimo sve da svaku pušku sklonimo iz predstave – rekao je Vučić.

On je naveo da će uskoro razgovarati sa Bakirom Izetbegovićem, ističući da je važno da svi zajedno radimo na smirivanju tenzija, a ne na rasplamsavanju vatre, jer bi sve drugo bilo neodgovorno.

Takve izjave nisu dobre i svakako su veoma neodgovorne i treba prezati od ljudi koji lako kače pušku o rame i to nikada nije dobro. Drugo je to što ja ne volim da se busam u junačka prsa i da bilo kome pretimo i da bilo ko razmislja o ratu – rekao je Vučić.

Rekao je i da je njegova obaveza da uloži sve napore da sačuva mir u regionu, ističuci da je njemu strano da preti bilo kome i da mu je važan ekonomski napredak.

Ne volim da bilo ko razmišlja o ratu i meni je danas važno da vam se pohvalim da mislim da smo završili posao oko izvoza govedine i mleka u BiH, to je ono što je za nas bitno – naveo je Vučić i podsetio da Srbija ima suficit u trgovinskoj razmeni sa svim zemljama zapadnog Balkana, što je, kako kaže, nešto na čemu treba da gradimo svoju budućnost.

Upitan da li će skratiti svoju posetu SAD zbog situacije u regionu, Vučić je rekao da će o tome večeras razgovarati sa svojim timom i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, ali i sa najbližim ljudima u Beogradu.

Bilo bi važno, čini mi se, da ovde ostanem jer smo više kontakata ostvarili danas u samo dva ili tri sata provedena u Generalnoj skupštini UN. Mislim da je to važno za Srbiju, ali nadam se da neće doći do pogoršanja situacije, jer ukoliko bi došlo do pogoršanja situacije moja obaveza je da uvek budem sa svojim narodom i sa građanima Srbije – istakao je Vučić.

On je istakao da bi bilo dobro kad bi mogao da ostane u SAD, jer predstoje važni sastanci sa američkim i evropskim zvaničnicima, kao i obraćanje pred GS UN.

Ne mislim da je najsrećnije rešenje da takve prilike propustimo, ali kako da vam kažem, ako bude bilo još neodgovornih izjava i pokušaja, onda… – rekao je Vučić.

Na pitanje da li ga i koliko ljute takve izjave, Vučić je rekao da nije siguran da bi njegova ljutnja, ogorčenost ili bes nešto promenili, te da jedino što mu se čini da može da se uradi jeste da "umirimo naš narod u RS i sve građane u Srbiji".

Molim naše gradajne da nigde ni na koji način ne pokažu ljutnju i bes prema Bošnjacima koji žive u Srbiji, jer to država Srbija neće tolerisati nijednog trenutka i ni na koji način – poručio je Vučić.

Kako je zaključio, i kad postoje različite neodgovorne odluke i izjave, "naš je posao da te neodgovorne izjave prevaziđemo odgovornim izjavama i to je naša obaveza da se na takav način ponašamo u budućnosti". Vučić je rekao i da se tokom zasedanja GS UN sastao sa brojnim zvaničnicima, premijerima država, te da će imati odvojeni sastanak i sa predseidnkom vlade Crne Gore Milom Ðukanovićem.

Verujem da ćemo mnoge problem koji postoje u našem regionu na koje možemo da ukazemo našim priajteljima iz sveta lakše rešiti i u dobroj veri, rečima i mirom, nego nečim što bi moglo da znači raspaljivanje vatre ili rasplamsavanje vatre za novim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije – rekao je Vučić i dodao da će se večeras sastati sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Borisom Džonsonom.

Tanjug
Foto: Twitter/brzotacnojasno/InSerbiaNetwork

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter