Izvor:
20.03.2019 u 07:49
0

ANGELA MERKEL JASNO STAVILA DO ZNANJA: Kosovsko pitanje mora biti rešeno onako kako odgovara Berlinu!

Nemačka kancelarka Angela Merkel poslala je jasnu poruku Beogradu i Prištini preko svojih izaslanika Jana Hekera i Matijasa Litenberga da kosovsko pitanje mora biti rešeno na način koji odgovara Berlinu, a ponuda koju su izneli suprotna je podeli pokrajine na čemu insistira američki predsednik Donald Tramp.

Berlin traži od Beograda i Prištine da ne rade ništa do maja ili juna kada se završava izborni ciklus u Evropskom parlamentu, posle čega bi Nemačka inicirala sastanak i ponudila rešenje.

Nemačka završava dokument s kojim bi izašla pred Beograd i Prištinu, a iz razmatranja su isključeni podela ili razgraničenje. Ono što nude Srbima na severu pokrajine je autonomija i status kao što ima Republika Srpska.

– To je igra koju Nemci igraju otkako se Amerika umešala u celu priču. Ne odgovara im to što su Tramp i Vašington spremni da uvaže interese Srbije. Deklarativno se svi zalažu za ukidanje taksi od 100 odsto koje su uveli Ramuš Haradinaj i njegova vlada, a ispod žita ohrabruju Haradinaja da nastavi s tom ludačkom politikom.

Podseća se da je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u nekoliko navrata isticao da se pre svih, Nemačka i Velika Britanija protive postizanju kompromisa Beograda i Prištine, kao i da je Nemačka protiv ukidanja taksi i nastavka dijaloga pre evropskih izbora.

– Što bi neko iz Vašingtona dobio Nobelovu nagradu kad može iz Berlina. Govorim simbolički. Ovde se vodi geopolitička borba, ali ne više s Moskvom nego između zapadnih partnera. Reč je o višeslojnoj političkoj geografiji koja se oko nas prepliće– rekao je Dačić i dodao da to što su Albanci usvojili platformu znači da neće nikakvog kompromisa.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter