Izvor:
20.03.2019 u 09:07
0

PISMO GENERALA PAVKOVIĆA IZ ZATVORA U FINSKOJ: „Dragi moji saborci, pripadnici Treće armije, heroji…“ (FOTO)

BEOGRAD – Borba Treće armije Vojske Jugoslavije za odbranu slobode i dostojanstva 1999. godine obeležila je epohu i naišla na divljenje celokupnog miroljubivog sveta. Bio je to veliki doprinos svetskoj borbi protiv hegemonizma, jer je ulivala nadu i veru da je moguć pravedniji svet. Vi ste, dragi moji heroji, ušli u legendu po kojoj će vas spominjati i pamtiti pokolenja.

U otvorenom pismu svojim saborcima, general im poručuje da su bili pripadnici "Treće, legendarne i neponovljive armije", koja je hrabro stala na branik odbrane Srbije.

Ove reči je nekadašnji komandant Treće armije Vojske Jugoslavije general-pukovnik Nebojša Pavković, povodom dve decenije od bombardovanja, sa izdržavanja kazne u Finskoj uputio oficirima, podoficirima i vojnicima s kojima je prošao ratna iskušenja tokom NATO agresije 1999. godine.

General Pavković obraćanje svojim ratnim drugovima započinje rečima "Dragi moji saborci, pripadnici Treće armije, heroji!" i kaže:

– Pozdravljam vas iz daleke Finske i želim da vam još jednom, posle 20 godina, odam priznanje za heroizam i patriotizam koji ste iskazali i za časno izvršavanje postavljenih zadatka u odbrani otadžbine. Takvim odnosom, i po cenu života, sprečili ste ulazak agresora na jug Srbije i odbranili našu svetinju, naš Kosmet. Ali ne samo to – zahvaljujući vama, Treća armija je preživela napad i pokušaj uništenja od strane najjače vojne armade na svetu, a što nije uspelo nijednoj armiji koja se sukobila sa njom.

Predvođeni legendarnim komandantima brigada i komandirima koji su vas vodili iz pobede u pobedu tokom izvođenja protivterorističke operacije na Kosmetu 1998. godine, zaustavili ste na hiljade pomahnitalih terorista i sprečili masovnu oružanu pobunu.

– U 1999. godini, u poznatim uslovima ugrožavanja bezbednosti SRJ, branili ste zemlju na pravcu glavnog udara 19 najrazvijenijih zemalja sveta. Mi nismo imali izbora. Stali smo na branik zemlje i hrabro se suprotstavili nepobedivoj sili koja nije poštovala ni pravo, a ni Božije zakone.

– Nalazim se na izdržavanju kazne zatvora, jer, kako su mi rekli, nisam uspeo da dokažem da pripadnici Treće armije nisu činili zločine. Uveravam vas da sam učinio sve da to dokažem.

Kurir
Foto: Facebook/Nemanja Todorovic

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter