Izvor:
17.04.2019 u 16:19
0

MOGERINI: Ubrzati pristupne pregovore sa zemljama Zapadnog Balkana!

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini je u svom završnom obraćanju pred Evropskim parlamentom pozvala EU da otvori nove i ubrza postojeće pristupne pregovore sa zemljama Zapadnog Balkana.

Verujem da bi bilo potrebno i ubrzati i mnogo investirati u pristupne pregovore koji već traju sa zemljama Zapadnog Balkana kao i u naše snažno partnerstvo sa onima koji još nisu kandidatske zemlje – poručila je Mogerini.

Ona je u svom govoru posvećenom rezultatima EU spoljne politike ocenila da je politika proširenja bila jedna od uspešnih priča tokom pet godina njenog mandata i mandata ovog saziva Evropskog parlamenta.

Naša politika prema Balkanu, na Balkanu, ali prvenstveno sa Balkanom je uspešna priča koja je imala težak početak i put od neočekivanja do uspostavaljanja povrenja i zajednički izazova – kazala je Mogerini.

Kao primer uspeha Evropske politike na Balkanu navela je sporazum Atine i Skoplja posle 27 godina bilateralnih problema. Istovremeno, šefica evropske diplomatije nije pomenula ulogu EU u dijalogu Beograda i Prištine.

Možda ne uspete, ali ako ste uporni i jasni u ciljevima, vrednostima i principima, ponekad dobri rezultati dođu. Možda posle 25 godina, 7 godina ili samo dve godine – poručila je Mogerini.

Ocenila je da bi streteški velika greška i primer "kratkovidosti" EU, bilo ukoliko odluka o pokretanju pristiupnih pregovora sa Albanijom i Makedonijom, ne bi bila doneta u junu ili bi se odložila.

Mogerini je pred poslanicima Evropskog parlamenta zaključila da se zemlje Zapadnog Balkana nalaze okružene zemljama članicama i da ona na politiku prema Balkanu gleda ne kao na proširenje već kao zaokruživanje evropskog kontinenta.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter