NENAD POPOVIĆ: Srbija je postala centar inovacija jugoistočne Evrope!

 

  Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je danas da je Srbija već postala centar inovacija jugoistočne Evrope i pozvao učesnike 23. Internacionalnog kongresa iz projektnog menadžmenta da svoje projekte realizuju u našoj zemlji. 

Popović je, obraćajući se ekspertima iz 20 zemalja koji učestvuju na konferenciji u Beogradu, predstavio rezultate Srbije iz proteklog perioda, kao i potencijale naše zemlje u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, startap biznisa, projekata...

Istraživanja, rekao je Popović, pokazuju da najrazvijenije ekonomije u svetu više od 30 procenata svog BDP-a ostvaruju kroz raličite projekte.

Ministar je učesnike iz sveta podsetio na postojanje duge tradicije inženjerstva u Srbiji, kao i na velikane srpske nauke poput Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića...

- Ovi primeri pokazuju da naša zemlja, iako nije velika, ima snagu i ideje koje mogu da menjaju kurs civilizacije - istakao je Popović ukazujući na značaj obrazovanog kadra koji čine temelj inovacija u Srbiji.

Popović je rekao da je naša zemlja u prošloj godini imala izvoz IT usluga vredan 1,2 milijardu evra i da je to prvi put da je ovaj sektor premašio vrednost izvoza agrara.

Sve promene proteklih godina u Srbiji, kaže ministar, pokazuju da se struktura naše ekonomije menja, a da su za to zaslužna ulaganja u industrijske i naučne parkove širom zemlje, inovacione i "startap" centre.

- Želimo da razvijamo ekosistem u kojem velike kompanije i ''startapi'' mogu da sarađuju i budu partneri jer će to osigurati veći rast i nova radna mesta - kaže Popović i dodaje da se zatim na taj način popunjava budžet iz kojeg se opet sredstva daju za obrazovanje mladih inženjera i novac za podršku njihovim inovativnim idejama.Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
09:00 Parovi - Jutarnja kafica
10:45 TOP SHOP
11:00 Prelo u našem sokaku
11:55 Vesti
12:05 Prelo u našem sokaku
12:55 Vesti
13:00 Prelo u našem sokaku
14:00 Čađava mehana
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:25 Ela Ela Show
21:00 Parovi -  Roditeljski sastanak
02:30 Parovi - Live