BRNABIĆ: Naučne institucije su lice Srbije koja pobeđuje!

Predsednica Vlade Sribije Ana Brnabić predstavila je danas na skupu "Vorld Majnds" koji je u Beograd doveo svetske naučinke, inovatore, umetnike, ali i bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera, uspešne srpske kompanije iz oblasti nauke i tehnologije i ocenila da Srbija može da bude pobednik u novoj industrijskoj eri.

- Naše naučne institucije su ono što smatram Srbijom - rekla je premijerka, koju je osnivač "Vorld Majnds" Rolf Dobeli predstavio kao jednu od najuticajnijih žena po Forbsu. 

Podsećajući da živimo u uzbudljivim vremenima pred četvrtu industrijsku revoluciju ona je dodala da veruje da Srbija može da bude pobednik u njoj. 

- Uvek sam mislila da je cilj moje vlade da počne transformaciju Srbije iz ekonomije koju vode investicije i rad u ekonomiju koju vode inovacije - rekla je premijerka.


Ona je zahvalila Dobeliju što je verovao u Srbiju i naše institucije i što je ovo prvi put, posle 12 godina da se skup održava van Švajcarske.

Prikazane su uspešne srpske kompanije objedinjene su kroz platformu "Serbia Creates".

- To je naša nova inicijativa. Srbija je ranije na ovaj način predstavljana više tradicionalno, ali ona je više od toga. Otud i nova platforma Serbia Creates koja pokazuje naučni i umetnički kreativni deo - rekla je Brnabić tokom razgovora sa domaćinom skupa koji joj je postavio pitanje kako zadržati mlade obrazovane ljude u Srbiji.

Ona je u odgovoru pozvala srpske naučne klubove da dođu na konferenciju u decembru na kojoj će se govoriti o tome kako mogu da nam pomognu, navodeći da se o tome razgovaralo već na konferenciji koja je održana prošle godine. 

Kako je rekla, "Ok je da ljudi odlaze iz zemlje, ali samo ako se vrate". 

- Mi ne možemo da ih zaustavimo. Ulažemo novac u fondove za nauku i tehnologiju. Srbija je u aprilu postala punopravni član CERN-a. Imamo među osnivačima nekih od najboljih startap kompanija ljude koji su bili u inostranstvu, ali su se vratili ovde i mi smo im zahvalni na tome - dodala je ona.

Na pitanje kako je postala premijerka odgovorila je jednostavno - kad su mi prišli i ponudili da budem ministar bila sam iznenađena, ali naravno prihvatila sam. 

- Tek kasnije sam sa uspostavom ministarstva informatike saznala za drugu stranu Srbije. Da ona može da bude drugačija i modernija. Kasnije sam postala premijer, ali mislim da se nikad neću navići na to da sam premijer rekla je Brnabić. 

Dobeli je pitao i da prokomentariše da li ju je to što je postala roditelj promenilo.

- Morala sam da naučim da funkcionišem sa mnogo manje spavanja. Jednom sam svom timu ispričala koliko sam bila srećna kada je beba podrignula. Roditeljstvo menja mnogo toga - rekla je premijerka. 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Live
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro