Izvor:
07.10.2016 u 23:55
0

POBUNA SRBA NA SEVERU KOSOVA: Borba za Trepču do kraja, ako probaju da nam je otmu trešće se ceo Kosmet!

Srbi na severu Kosova na najmasovnijem protestu do sada zbog „Trepče“. Na vanrednoj sednici srpskih opština Prištini je poručeno da će sve odluke u vezi sa ovim kombinatom biti ništavne.

Sa vanredne hitne sednice četiri srpske opštine na Severu Kosova i Metohije uoči usvajanja nacrta zakona o „Trepči“ u Prištini, poručeno je da će se sve odluke po pitanju pravnog statusa „Trepče“, donete bez dogovora, smatrati ništavnim i nesprovodivim na teritoriji četiri opština na Severu KiM.

Sednici su, pored gradonačelnika, predstavnika i odbornika četiri lokalne samouprave na Severu KiM, prisustvovali i predstavnici Srba u kosovskoj vladi, zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović i ministri Ljubomir Marić i Dalibor Jevtić, generalni direktor „Trepča — Sever“ Jovan Dimkić i gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić.

Jovan Dimkić, direktor „Trepče“, rekao je na sednici da bi usvajanje zakona o „Trepči“ imalo ne samo socijalnih i političkih već i bezbednosnih reperekusija, i to ne samo vezanih za kombinat „Trepča“, već i za narod i prostor na severu Kosova. On je podsetio da je poseban zakon o „Trepči“ već dugo najavljivan, a još januara prošle godine je Priština pokušala da ga donese. Razlozi koji su tada navedeni, prema rečima Dimkića, bili su čist falsifikat Prištine.

– Navodno se radilo o spasavanju ’Trepče‘ zbog opasnosti da ona ode u stečaj, po o odluci Specijalne komore Vrhovnog suda Kosova, jer nije bio dostavljen plan o reorganizacije. Taj plan je trebalo da dostavi Kosovska agencija za privatizaciju, i to posle registracije potraživanja od ’Trepče‘ nakon čega je trebalo da ona budu verifikovana i pretvorena u obaveze, kao i da bude formiran bord poverilaca. On je trebalo da bude zadužen za kreiranje plana reorganizacije koji bi, posle usvajanja u Agenciji, bio dostavljen na razmatranje Specijalnoj komori Vrhovnog suda Kosova.

– Međutim, posle registracije potraživanja došlo je do zaključka da su najveći poverioci ’Trepče‘ srpske kompanije, srpske banke, dobavljači i sama srpska država, ali da su prisutni i strani poverioci. Takva struktura ljudi koji bi trebalo da odlučuju o ’Trepči‘ nije odgovarala Prištini“, konstatovao je Dimkić na sednici opština na severu.

On je podsetio da Agencija od februara prošle godine do novembra ove godine nije ništa preduzela o ovom pitanju. U međuvremenu, pojavila se ideja da se „Trepča“ pretvori u javno preuzeće i doneta je politička odluka da se vlasništvo „Trepče“ promeni po posebnom zakonu. U tu svrhu Vlada Kosova je formirala komisiju u kojoj je bilo oko 20 članova, od čega samo dvojica srpske nacionalnosti: Ljubomir Marić, kao ministar lokalne samouprave, i Ranko Đokić, član Kosovske agencije za privatizaciju. Dimkić je naglasio da su glavnu reč u toj komisiji vodili predstavnici albanskog dela „Trepče“ sa juga dok sever „Trepče“ i njeni predstavnici nisu bili deo te Komisije.

– To, kao i činjenica da bi na svaki način bili majorizovani dovelo je do toga da su naša dva člana odlučila da ne učestvuju u toj Komisiji. Ipak, ta komisija je u maju donela prvi nacrt zakona, koji se nije razlikovao od onoga što se planiralo u januaru 2015. godine. Posle nekoliko konsultacija, došlo se do novog rešenja koje je za nas Srbe bilo obavijeno velom tajne, jer je ono uručeno našim predstavnicima u vladi Kosova bukvalno pola sata pred početak sednice vlade. Predviđeno je da ’Trepča‘ bude transformisana u akcionarsko društvo, po kome bi 80 odsto ’Trepče‘ postalo vlasništvo Kosova, dok bi 20 odsto ostalo zaposlenima. I to onim radnicima koji bi posle osnivanja novog preduzeća bili zaposleni najmanje tri godine“, naveo je Dimkić, napominjući da su ovde bar dve stvari potpuno neprihvatljive. On je objasnio i da ovaj zakon predviđa ne samo promenu vlasničke strukture već i reorganizaciju „Trepče“ i izmene u načinu upravljanja. Za obe ove stvari nema pravne osnove – istakao je Dimkić i dodao da je očigledno da oni koji su pisali zakon niti poznaju način funkcionisanja „Trepče“, niti imaju viziju njene ekonomske budućnosti.

Predviđa se uspostavljanje novog pravnog lica koje bi u obuhvatalo samo rudnike i flotacije. Ostale radne jedince mogle bi da se priključe tom preduzeću tek posle donošenja studije o izvodljivosti, koja bi trebalo da bude završena za četiri meseca.

Kosovski ministar Ljubomir Marić rekao je da je ovo ozbiljno pitanje, kome su Srbi ozbiljno pristupili.

– Više puta smo razgovarali i tražili da ono oko čega se sporimo svi, dakle politička pitanja, vlasništvo — stavimo na stranu. Međutim, ono što se desilo na kraj, čuli smo iz medija — da će nacrt zakona o ’Trepči‘ doći u skupštinsku proceduru danas – naveo je Marić.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić kazao je da Priština želi da nacrtom zakona o „Trepči — Sever“ KiM dovede do, kako je istakao, prosjačkog štapa. Odluke koje Priština bude jednoglasno donela neće biti moguće sprovesti na Severu KiM, poručio je on i pozvao međunarodnu zajednicu da spreči donošenje ove, kako je ocenio, skandalozne odluke.

– Svedoci smo da je bezbroj puta u razgovoru sa međunarodnom zajednicom i predstavnicima centralnih vlasti iz Prištine nama rečeno da oni žele da Sever bude ekonomski jak. Međutim, donošenjem ovog zakona oni u stvari žele da ceo Sever, a ne samo ’Trepču‘, dovedu do prosjačkog štapa – naveo je Rakić.

U međuvremenu, radnici „Trepče“ i građani sa severa Kosova u mestu Rudare održali su treći po redu protest, iskazujući na taj način nezadovoljstvo povodom predloga zakona o „Trepči“. Ovo je najmasovniji protest do sada.

Sputnjik
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter