Izvor:
08.10.2016 u 01:50
0

POČINJE LI NOVI RAT NA KOSOVU? Albanci rešili da unište Srbe na severu KIM do kraja!

Skupština Kosova usvojila je večeras, u prvom čitanju, sa 82 glasova za i 12 uzdržanih, Nacrt zakona o Trepči.

Novi zakon, pored 80 odsto vlasništva vlade u Prištini nad Trepčom, i formiranja novih radnih jedinica, od kojih bi ona na Severu bila "Rudnik sa flotacijom Leposavić-Kopaonik", predviđa i ulazak vlade u moguća partnerstva sa privatnim sektorom.

Zakonu su se protivili poslanici Srpske liste, ali i Samoopredeljenja, koji su izneli najviše kritika na račun zakona, navodeći da neće glasati za usvajanje, jer, kako ističu, on zapravo utire put za prodaju ovog kombinata, javio je portal Kos sev.

Nacrt zakona o Trepči, odlukom većine glasova poslanika, bio je i jedina tačka dnevnog reda zasedanja.

O zakonu je pred poslanicima govorio kosovski premijer Isa Mustafa, koji je istakao da je Trepča "vlasništvo Kosova".

On je izneo detalje o tome kako bi Trepča trebalo da bude organizovana, potvrdivši ranije navode srpskih predstavnika da će Trepča Sever biti – ugašena.

Poslovne jedinice Trepče, prema ovom zakonu, bile bi Trepča flotacija – Stari Trg, Rudarstvo sa flotacijom Kišnica i Novo Brdo i rudnik sa flotacijom Kopaonik – Leposavić.

– Zakon ostavlja mogućnost, nakon studije izvodljivosti, za osnivanje i otvaranje drugih poslovnih jedinica Trepče, kao što su metalurgija olova i cinka, hemijska industrija, kao i druge, za koje se procenjuje da imaju ekonomsku rentabilnost i da otvaraju mogućnosti za optimalno povlačenje privatnog kapitala, bilo kroz partnerstvo, direktne investicije, zajednička ulaganja ili prodaju akcija – rekao je Mustafa.

On je dodao da će Trepča u skladu sa ovim zakonom biti organizovana kao akcionarsko društvo, u kojem će glavni akcionar biti vlada sa 80 odsto akcija, dok će 20 odsto akcija biti vlasništvo zaposlenih u Trepci.

Usvajanju zakona su se, sa druge strane, protivili poslanici Srpske, navodeći da neće glasati za ovaj zakon.

– Celokupna srpska zajednica koja živi na Kosovu, kao i mi, parlamentarni predstavnici Srpske liste, duboko smo uvereni da će predloženi Nacrt zakona o Trepči, u čijoj izradi nije učestvovao ekspertski tim srpske zajednice, ugroziti u velikoj meri egzistencijalni opstanak radnika Trepče i time praktično ugroziti većinski srpsko stanovništvo koje živi u opštinama gde se nalaze najveća nalazišta rude i minerala, prateća infrastruktura, brojni objekti od javnog interesa i stambene jedinice koje su građene na zemljištu ovog ogromnog ekonomskog giganta – naveo je predsednik liste Srpske Slavko Simić.

On je dodao i da se samo pristupom koji bi uključivao dogovor sa srpskim predstavnicima i menadžmentom Trepče sa Severa može pronaći održivo rešenje za kombinat i ostvariti "cilj ekonomski stabilnog razvoja svih zajednica, a samim tim i ostvariti dugotrajna politička stabilnost".

– Današnji predloženi Nacrt zakona o Trepči za nas, kao i za srpsku zajednicu i 3.000 radnika Trepče je neprihvatljiv, i mi kao parlamentarna grupa insistiramo da se pitanje Trepče reši kroz dijalog, a ne usvajanjem zakona koji ima jednostranu pravnu osnovu – naveo je on.

Tanjug
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter