Izvor:
09.10.2016 u 02:27
0

A KLELI SMO SE U MERKELOVU: Iza najnovijih surovih ucena, stoji zvanični Berlin, koji hoće naš Telekom!

Šta je pozadina zahteva iz Brisela da Beograd preda imovinu na KiM. Tvrd stav povezan sa planom da preuzmu pošte u pokrajini.

Nemačka insistira da se Srbija odrekne imovine "Telekoma" na Kosovu u korist Prištine, kako bi našoj državi bila otvorena poglavlja u nastavku pregovora sa EU – saznaju "Novosti".

Prema našim informacijama, tokom poslednje runde pregovora o telekomunikacijama u Briselu, ništa nije slutilo na takav ishod. A onda su, u noći između prošlog četvrtka i petka, predstavnici EU našoj strani stavili na sto papir koji je potpuno neprihvatljiv za Srbiju.

Naši diplomatski izvori tvrde da iza tog novog uslova stoji zvaničan Berlin koji nije spreman da se više po pitanju imovine "Telekoma" prave bilo kakvi kompromisi. Zbog toga su, praktično, pregovori udarili u zid, a Beograd je dobio ponudu po principu – uzmi ili ostavi.

I pored toga, premijer Aleksandar Vučić poslaće ovih dana predlog Srbije za rešenje imovine "Telekoma", a naši zvaničnici traže i da se o toj temi nastave razgovori.

Tako je, po ko zna koji put, Beograd suočen sa grubom ucenom iz Brisela, kako bi naša zemlja načinila korak napred ka EU, dok se albanskoj strani neprekidno gleda kroz prste iako još nije formirana Zajednica srpskih opština koja je dogovorena još 2013. godine.

Inače, nije isključeno da iza novog berlinskog zahteva stoje i poslovni interesi Nemačke.

Jer, prema prištinskim propisima, imovina "Telekoma Srbija" pripada "Poštama i telekomunikacijama Kosova", koji predstavlja akcionarsko društvo, a 75 odsto akcija ovog društva je odlukom komisije tamošnje vlade još 2013. prodato nemačko-američko-engleskom konzorcijumu Axos GMBH-najafi companies za 277 miliona evra.

Međutim, ova odluka o prodaji nije dobila većinu u Skupštini Kosova, zbog protivljenja opozicije, pa su akcije i dalje u vlasništvu tzv. države Kosovo.

Axos GMBH je sa sedištem u nemačkom gradu Hamburgu, dok je Najafi privatna investitorska firma iz Feniksa (američka država Arizona), a obe kompanije, kako bi zaštitile svoje interese, tužile su Kosovo Međunarodnom centru za rešavanje investicionih sporova i traže 50 miliona evra obeštećenja.

Što znači, ukoliko bi međunarodni konzorcijum uspeo da dođe do "Telekoma" na KiM, a mi se odreknemo te imovine, naša zemlja ne bi mogla ni sudski da osporava eventualnu prodaju te infrastrukture nemačko-američko-engleskom konzorcijumu.

Državni vrh bi i tokom ovog vikenda trebalo da razmatra zahtev Brisela da se Srbija odrekne imovine "Telekoma" na KiM koju je naša zemlja procenila na oko 31 milion evra. Ali, iako su prve informacije govorile da Beograd mora da dostavi odgovor do sutra, naši izvori prenose da bi o ovoj važnoj temi, od koje zavise evropske integracije, moglo da se razgovara i iduće sedmice.

Novosti
Foto: Twitter/FCBayernEN

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter