Izvor:
09.06.2019 u 14:25
0

DRAGOJLOVIĆ: Bez pomaka u Parizu ako Priština ne ukine takse!

Ako Priština ne ukine takse u Parizu će se ponovo čuti sve što smo slušali cele prošle godine i što smo ponovo čuli u Berlinu i Bratislavi'', kaže koordinatorka Nacionalnog konventa o EU u Srbiji Nataša Dragojlović.

Dragojlović je rekla da je dobro je što su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači sreli na forumu GLOBSEC u Bratislavi i rekli jedan drugom ono što imaju, iako se, prema njenoj oceni, nije čulo ništa novo.

– Susret u Bratislavi, kao ni sastanak u Berlinu, nije doneo ništa novo. Trebalo je da se do sastanka u Parizu uradi nešto konkretnije, ali do toga ni ovog puta nije došlo – navela je Dragojlović.

Na pitanje da li se pojačavaju pritisci na Srbiju, sagovornica Tanjuga kaže da su pritisci sve vreme isti, ali da su nekada manje ili više vidljivi i eksplicitni.

– Utisak je da se na Srbiju vrši pritisak da prizna nezavisnost Kosova bez ikakvih ustupaka zbog čega opada i podrška evropskim integracijama, jer se čini da je kompletan napredak Srbije uslovljen ovim visokopolitičkim pitanjem. To nije dobro ni za dijalog ni za ukupne reforme u Srbiji – ocenila je Dragojlović.

Upitana da li Srbija ima adekvatan odgovor na očiglednu ofanzivu da se pitanje KiM reši ''''poštovanjem realnosti'''', Dragojlović je navela da Srbija ima odgovor koji svakodnevno ponavlja i koji se čuje iz izjava predsednika Vučića, ali da je pitanje da li postoji spremnost međunarodne zajednice i posrednika u dijalogu da se taj odgovor čuje.

– Predsednik Vučić traga za kompromisom i ustupcima ne samo sa albanske strane, već i od strane glavnih aktera u ovom procesu, EU i SAD. Srpska strana stalno ponavlja da zbog toga što Priština ne primenjuje Briselski sporazum treba tražiti druga rešenja – navodi Dragojlović.

Dodaje da poštovanje realnosti podrazumeva da se ima i u vidu ''''ono što je na terenu'''' – čija je vlast, čiji se zakoni sprovode, gde su carinski prelazi, ko kontroliše tu teritoriju….

Dragojlović ističe da se Beograd sve vreme zalaže da se u tu ''''realnost'''' učita i međunarodno pravo i obaveze koje Srbija ima prema Ustavu i da se dođe do kompromisnog rešenja u kome, kako kaže predsednik Vučić, Srbija ne bi izgubila sve, a Priština ne bi dobila sve.

– To onda nije ''win-win'' već ''win-lose'' situacija koja ne obećava održivost jednog takvog rešenja u smislu stabilnosti i bezbednost – smatra Dragojlović.

Ocenila je da je forum GLOBSEC u Bratislavi, koji je posle Minhenske konferencije najznačajniji evropski bezbednosni forum, pokazao da je i pored gorućih problema u Evropi, kao što su Bregzit i kriza u Ukrajini, zapadni Balkan i dalje u fokusu i na agendi nerešenih evropskih bezbednosnih pitanja.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter