Izvor:
10.06.2019 u 07:12
0

MILOVAN DRECUN IZJAVIO: Dobro što će Srbija imati priliku da ukaže na brutalnu upotrebu sile u cilju zastrašivanja Srba na severu Kosova!

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je, povodom današnje sednice Saveta bezbednosti UN, da je dobro što će Srbija imati priliku da ukaže na brutalnu upotrebu sile u cilju zastrašivanja Srba na severu Kosova, ali da ne očekuje saglasnost među stalnim članicama Saveta bezbednosti.

RTS navodi da će se u centru pažnje zasedanja, na kome će biti razmatran izveštaj generalnog sekretara UN o radu Unmika, naći brutalna akcija kosovskih specijalnih jedinica na severu Kosova i Metohije, hapšenje i napad na osoblje Misije UN.

Navodi se da će šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji Srbiju predstavlja na sednici, ukazati na potrebu stalnog razmatranja pitanja KiM na sednicama Saveta bezbednosti i na neophodnost da Unmik ostane angažovan na doslednom sprovođenju zadatih ciljeva.

Drecun je u Jutanjem dnevniku RTS-a ocenio da je to nije "Dan D", već samo još jedna od sednica Saveta bezbednosti na kojoj će sve zainteresovane strane izneti mišljenje o situaciji na Kosovu i gde se ključni činioci po običaju neće složiti.

– Dobro je da se u kontinuitetu razmatra situacija na Kosovu u SB jer je bilo pokušaja da se to pitanje potpuno izbaci iz agende sednica Saveta bezbednosti. Srbija će imati priliku da govori o neodgovornom ponašanju Prištine koja pokušava da blokira nastavak dijaloga, nasilnim upadima na sever Kosova. Reč je o teško naoružanim specijalcima koji uz prekomernu uporebu sile i gotovo uvođenje ratnog stanja zastrašuju i izazivaju srpski narod – kazao je Drecun.

On je rekao da je "pitanje kakav će biti nastup ostalih članica SB kada je reč o prebijanju ruskog državljanina, pripadnika Unmika, inače će lov na predstavnike UN širom sveta biti otvoren".

"Ako se budu ponašali tako što će i na ovom polju da se dele po pripadnosti, to neće biti dobro jer će ti ljudi koji rade pri UN biti u situaciji da svako može da ih prebija i hapsi, a to će obesmisliti ulogu UN", naveo je Drecun.

On je ocenio da je Kfor bio dužan da reaguje bez obzira kako se tumači da li je reč o specijalnim policijskim snagama ili ne.

Kada je reč o poslednjim u nizu hapšenja Srba, predsednik skupštinskog odbora za KiM kaže da to samo pokazuje koliko smo bili u pravu kada je reč o primanju Kosova u Interpol.

– Da je Kosovo postalo punopravna članica Interpola, imali bismo situaciju u kojoj bi oni podizali stotine hiljada poternica za ljude srpske nacionalnosti. Jer Priština će na svaki način pokušati da parira optužnicama specijalnog tužioca koje će izneti na videlo razmere zločina koje je OVK počinio – smatra Drecun.

On navodi da će zbog toga i Srbija pokrenuti kampanju kojom bi međunarodnu javnost upoznala sa brutalnim etničkim čišćenjem koje je izvršeno nad srpskim narodom na KiM.

Izvor:Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter