Izvor:
13.06.2019 u 15:14
0

LJAJIĆ: Saradnje na Zapadnom Balkanu je u praksi sve manje zbog globalnih dešavanja i trgovinskih ratova!

Saradnje na Zapadnom Balkanu je u praksi sve manje zbog globalnih dešavanja i trgovinskih ratova među velikima, ali i zato što se u regionu Zapadnog Balkana više ponašamo kao konkurenti nego kao partneri, a u prilog tome govore necarinske barijere i takse koje obesmišljavaju svaki vid regionalne saradnje, izjavio je potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ljajić je to rekao na otvaranju 15. Međunarodnog sajma privrede u Tešnju, u BiH, kojem je prisustvovao i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić i ministar u Vladi Severne Makedonije Zoran Šapurić, a koji je okupio 300 izlagača iz regiona i zemalja EU.

Ljajić je rekao da je udeo izvoza u BDP-u zemalja Zapadnog Balkana 28 odsto, dok jedna Slovačka ima udeo od 88 odsto, Slovenija i Mađarska 81 odsto, a Bugarska – 51 odsto.

Naveo je da je za svaku zemlju manju od 10 miliona stanovnika neophodno da učešće izvoza u BDP-u bude iznad 50 odsto da bi došlo do osetnijeg rasta životnog standarda stanovništva.

Ljajić kaže i da su znatno manja izdvajanja regiona za istraživanje i razvoj, od šest do 48 evra po glavi stanovnika u odnosu na EU, koja za ovu svrhu, kako je naveo, opredeljuje 618 evra.

Ukazao je i na vrlo niska unutarregionalna ulaganja na Zapadnom Balkanu koja su pet odsto od svih ukupnih stranih investicija.

– Mi pričamo o regionalnoj saradnji, a osim trgovine ta saradnja se zapravo na drugim osnovama i ne odvija, a i trgovinu prati pregršt problema – kaže Ljajić.

Ministar je rekao i da se često govori o regionalnoj saradnji koje je, dodaje, u praksi sve manje zbog globalnih dešavanja, trgovinskih ratova među velikima, a i zbog toga što se zemlje u regionu Zapadnog Balkana više ponašaju kao konkurenti nego kao partneri.

U prilog tome, kaže, govore necarinske barijere i uvođenje taksi koje, navodi, obesmišljavaju svaki vid regionalne saradnje.

Ministar je naveo primer saradnje nordijskih zemalja koje su posle Drugog svetskog rata shvatile da pojedinačno ne mogu da naprave neki ozbiljniji rezultat, nakon čega je usledila dublja ekonomska integracija, da bi danas sve te zemlje koje zajedno imaju oko 25 miliona ljudi bile među prvih 10 u svetu po kvalitetu života i životnom standardu.

Kaže da brojni loši ekonomski parametri upućuju na nužnost regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu.

Da bi se pospešila regionalna saradnja Ljajić kaže da je potrebno da postoji politička volja za uklanjanje svih barijera i stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora, unaprediti infrastrukturu na graničnim prelazima, te uhvatiti koraka sa četvrtom industrijskom revolucijom, što podrazumeva izgradnju širokopojasne infrastrukture u regionu kako bi se stvorilo zajedničko digitalno tržište.

– Bez toga, jaz sa razvijenim zemljama Evrope biće još i veći nego što je trenutno – zaključio je Ljajić na otvaranju sajma.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter