ANA BRNABIĆ POSETILA SRPSKI KULTURNI CENTAR U PARIZU: Poručila je da ove godine Francuska i Srbija slave 180 godina diplomatskih odnosa!

 

Premijerka Ana Brnabić posetila je večeras srpski Kulturni centar u Parizu, gde je obišla izložbu "Sava Šumanović i tajna pod kupolom" Galerije Matice srpske.

Izložba je otvorena u maju povodom obeležavanja 180 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Francuske.

Prikazan je i kratka video prezentacija platforme "Srbija stvara", koju je pokrenula Vlada Ane Brnabić, a čiji je deo i Galerija Matice srpske.

Brnabić je na prijemu rekla da je ovo godina u kojoj dve zemlje slave 180 godina diplomatskih odnosa i u kojoj ćemo posle više decenija ponovo uspostaviti bliske, tradicionalno dobre odnose.

- Preci su nam ostavili bratske odnose. Uvek smo se borili za iste vrednosti, a uloga nas političara da te odnose očuvamo i kao takve ostavimo budućim generacijama - rekla je predsednica vlade.

U tom smislu su, kaže, veoma važni sastanci koje je danas imala u Parizu, kao i predstojeća poseta predsednika Emanuela Makrona Srbiji. 

Kultura i umetnost od posebnog su značaja za odnose dve zemlje, rekla je Brnabić.

Ako nas je nešto povezivalo, osim borbe za iste vrednosti, kaže Brnabić, to su umetnici - od Save Šumanovića do Vlade Veličkovića, koji je prisustvovao prijemu.

Pored političke transformacije zemlje, prioritet Vlade Srbije su umetnost, kultura, znanje, inovacije, istakla je Brnabić i dodala da su danas, za razliku od ranijih vremena, ministarstva koja pokazuju snagu jedne zemlje - ministarstva obrazovanja i kulture. 

Prijemu su prisustvovali mnogobrojni predstavnici političkog, kulturnog i umetničkog sveta Pariza. 

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/printskrin (Ana Brnabić)

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Live
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro