PREDSTAVLJEN RADNI TEKST STRATEGIJE RAZVOJA PRAVOSUĐA!

 

Radni tekst nove Strategije razvoja pravosuđa za period 2019-2024. predstavljen je danas, a ministarka pravde Nela Kuburović kaže da ona obuhvata ustavnu reformu, kao i izmenu čitavog seta zakona, koji moraju da budu usagašeni sa izmenama Ustava. 

Zadovoljna je, kaže, ostvarenim rezultatima u poslednjih nekoliko godina u cilju jačanja nezavisnosti i stručnosti nosilaca pravosudnih funkcija, i povećanju efikasnosti, te navodi da su uvedene nove pravosudne profesije - javni beležnici i izvršitelji. 

- Dosta toga je urađeno i na razvoju e - Pravosuđa i unapređenju infrastrukture. Prethodni petogodišnji period je obeležilo najveće infrastrukturno ulaganje poslednjih nekoliko decenija - poručila je ministarka na okruglom stolu u Beogradu na kome je predstavljen radni tekst nove strategije. 

Kako je saopštilo Ministarstvo pravde, Kuburović je naglasila je da je o radnom tekstu nove strategije postignut konsenzus svih članova, i dodala da je čitav proces izrade nacrta pratio transparentan i inkluzivan postupak rada na izradi strategije. 

Ona je rekla da novom strategijom stavljen akcenat na rasterećenje beogradskih sudova i mere koje je potrebno preduzeti u narednom periodu u tom cilju. 

Ministarka pravde je ocenila da je Strategija reforme pravosuđa za period 2006-2011. donela najviše zamerki i nepravilnosti čije pojedine posledice i danas osećamo. 

To se, dodaje, odnosi na reizbor sudija 2009. godine, za koji je Ustavni sud kasnije potvrdio kao neustavan, kao i na mrežu sudova koja je počela da radi 1. januara 2010. godine a za koju kaže da se pokazala kao neefikasna. 

Dodala je da godinama nisu postojali kriterijumi za vrednovanje rada sudija i tužilaca, a da gotovo tri godine sudovi nisu imali izabrane predsednike.

- Ne treba zaboraviti ni kritike od međunarodnih institucija, kada je reč o reformi iz 2006. godine. Ustav iz 2006. razmatrala je Venecijanska komisija, koja je u svom mišljenju iz 2007. ukazala na niz nepravilnosti i kršenja evropskih standarda, kada je reč o postupku izbora sudija i rešavanja načela stalnosti sudijske funkcije - navela ja ministarka. 

Kako je objasnila, upravo strategija koja je bila usvojena 2013. godine trebalo je da otkloni najveći deo posledica iz prethodnog perioda - povratak u sistem sudija i tužilaca koji su bili razrešeni 2009. godine, uspostavljanje nove mreža sudova od 2014. godine, koja je trebalo da otkloni problem nejednake opterećenosti sudova, kao i problem velikog broja nerešenih starih predmeta.

Ministarka pravde je navela da je izrada radnog teksta Strategije razvoja tekla paralelno sa revizijom Akcionog plana za Poglavlje 23. 

- Akcioni plan za Poglavlje 23 upravo treba da bude istovremeno i Akcioni plan za sprovođenje mera Strategije razvoja, kako bi se izbegli različiti načini izveštavanja i vršila efikasnija kontrola sprovođenja aktivnosti - kaže Kuburović.

Ministarka je rekla da je Nacrt revidiranog akcionog plana dostavljen Evropskoj komisiji na mišljenje, i da će nakon što Evropska komisija dostavi primedbe, Ministarstvo pravde ponovo otvoriti javnu raspravu i konsultativni proces sa državnim organima, ali i sa civilnim sektorom, kako bi se izradio konačni revidirani Akcioni plan i kako bi se i Strategija i revidirani Akcioni plan istovremeno usvojili. 

Direktor Misije američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji Majk de la Rosa naglasio je da ekonomski i društveni napredak ne može biti ostvaren bez odlučnog poštovanja vladavine prava i delotvorne zaštite prava svih. 

Vršilac funkcije predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević rekao je da su aktivnosti i mere strateških dokumenata koje se godinama sprovode uvek sa ciljem postizanja nezavisnosti, kao i stručnog, odgovornog i efikasnog pravosudni sistem. 

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac istakla je da je za dalji razvoj pravosuđa neophodan sveobuhvatni pristup, te da je Strategiju reforme pravosuđa za period 2013-2018. potrebno sada nastaviti i unaprediti. 

- Nezavisno, samostalno, moderno i efikasno pravosuđe, koje je odgovorno i otvoreno predstavlja suštinu naših napora - kaže Dolovac.

 

 

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Parovi - Ispovesti
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro