TIRANA: Meta osudio odluku izborne komisije, poziva Ramu na dijalog!

 Albanski predsednik Iljir Meta osudio je odluku albanske izborne komisije o održavanju lokalnih izbora 30. juna, pozivajući vladajuću koaliciju na čelu sa Socijalističkom partijom Edija Rame da sednu za pregovarački sto, te da se ne sprovodi "imaginarni proces glasanja".

Predsednik Meta izjavio je da pregovori o učlanjenju Albanije u Evropsku uniju neće biti otvoreni ako u toj državi u nedelju budu održani lokalni izbori bez opozicije, koja ih bojkotuje.

Izborni kolegijum sastavljen od pet sudija juče je doneo odluku da će lokalni izbori biti održani u toj zemlji prema prvobitnom planu 30. juna, odbijajući da prihvati uredbu predsednika o odlaganju izbora zbog aktuelne političke krize.

Meta je, takođe, odlaganje izbora obrazložio svojim strahom da će glasanje biti "nedemokratsko" bez učešća opozicionih partija, te da su mogući građanski sukobi.

Albanski premijer Edi Rama insistira da izbori budu održani 30. juna, a odluku predsednika Mete o odlaganju izbora ocenio je kao neustavnu.

Na jučerašnjem sastanku albanska ujedinjena opozicija na čelu sa Demokratskom partijom Ljuljzima Baše potvrdila je svoj prethodni stav o bojkotu izbora, poručivši da 30. juna neće biti održani lokalni izbori.

Oni su naveli da je protiv "vladajuće hunte" opravdan svaki otpor.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost