Izvor:
25.06.2019 u 10:21
0

VESIĆ: Opada voda u kanalima u naseljima na levoj obali Dunava, ispumpavanje vode biće završeno u sredu!

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da opada nivo vode u kanalima na levoj obali Dunava i da će to omogućiti nastavak ispumpavanja vode iz dvorišta, kao i da će to biti završeno danas ili sutra.

– Nema potpune odbrane od prirodne nepogode i moram reći da je koristiti prirodnu nepogodu da bi skupio neki politički poen je u najmanju ruku bedno, a kako je grad funkcionsao u vreme Dragana Đilasa pokazuju podaci koji su poražavajući – rekao je Vesić

Kako je rekao, trenutno ima 70 potisnih pumpi koje rade na levoj obali Dunava, kao i tri velike pumpe, navedeno je u saopštenju.

– Prepumpavanje vode u kanale nije imalo smisla dok nivo u kanalima nije počeo da opada, jer voda nije imala gde da otiče. Problem sa levom obalom Dunava je što prirodno nijedna kap vode ne može da stigne u Dunav, jer sve mora da se radi prepumpavanjem. Zbog toga je projekat izgradnje kanalizacije u tome delu grada izuzetno skup – navodi se.

Vesić je podsetio da je u ponedeljak predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio izgradnju kanalizacije kako 200.000 ljudi koji tamo žive ne bi i dalje bili bez kanalizacije.

– Obezbedili smo kredit od 35 miliona evra, a osim toga Grad će obezbediti dodatnih 30 miliona. Ta kanalizacija ne može da bude gravitaciona, već mora da ima pumpe i to će rešiti problem fekalne kanalizacije i neće se, kao sada, događati da dođe do izlivanja septičkih jama, kojih više neće biti – istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima i dalje će postojati problem kišne kanalizacije čiji će deo moći da prihvati novoizgrađeni sistem.

S obzirom na visok nivo podzemnih voda problem će i dalje postojati kada dođe do obilnih padavina.

– Gradski zavod za javno zdravlje kontroliše kvalitet vode na preko 200 tačaka koje se svakodnevno menjaju. Danas i sutra ćemo uspeti da prepumpamo svu vodu, nakon ćega će Zavod za biocide i medicinskou ekologiju, zajedno sa Gradskim zavodom za javno zdravlje vršiti hemijski tretman zbog fekalija koje su se izlile, dok se u građanima juče deljene kapsule larvicida koje se stavljaju u septičke jame i uništavaju larve komaraca u trajanju od 30 dana – navode on.

Naveo je da je juče podeljeno više od 2.500 kapsula i podela će biti nastavljena i danas, dodao je zamenik gradonačelnika.

On je kazao da je juče je Grad Beograd doneo odluku da 24 aviona od četvrtka budu u funkciji zaprašivanja komaraca.

– Ove godine smo vanredno morali da podignemo avione, što je slučaj bio i u Hrvatskoj i nekim drugim zemljama, jer se zbog visokog nivoa voda nije moglo doći do pojedinih lokacija poput Velikog ratnog ostrva i ritova koji su poplavljeni. Apeluljem na građane da preuzimaju kapsule i na taj način daju doprinos u borbi protiv komaraca – naveo je Vesić.

Ističe da je to bila velika katastrofa pošto je palo 104 litra kiše po kvadratnom metru u kratkom vremenskom periodu, a u vreme velikih poplava 2014. godine u Obrenovcu je za tri dana palo između 180 i 190 litara kiše.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter