Izvor:
20.10.2016 u 20:37
0

SREBRENICA JE REPUBLIKA SRPSKA ZAUVEK: Nema govora o statusu distrikta i izdvajanju iz sastava RS!

Oprečna mišljenja srpskih i bošnjačkih predstavnika o mogućnosti da Srebrenica postane distrikt poput Brčka o čemu navodno razmišljaju neki akademski i nevladini krugovi u SAD podstaknuti tenzijama porizvedenim nakon lokalnih izbora.

Lider SNSD-a u Srebrenici i bivši predsednik srebreničke Skupštine Radomir Pavlović kaže da to ne dolazi u obzir, a zastupnik SDA u državnom parlamentu i prethodno dugogodišnji čelnik Stranke demokratske akcije BiH u Srebrenici Sadik Ahmetović smatra da je legitimno pravo da se ta opština kroz Ustav izdvoji iz RS.

– Srebrenica je najsenzibilniji deo BiH i svaka izjava se negativno reflektira. Legitimno je pravo kroz promene Ustava da se Srebrenica izdvoji iz RS – smatra Ahmetović.

Radomir Pavlović smatra da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik donio više novaca za Srebrenicu nego ostali političari, a da Srebrenica kao distrikt ne dolazi u obzir.

– Mislim da je Dodik doneo više novaca za Srebrenicu nego svi ostali političari zajedno. Mislim da nama treba depolitizacija Srebrenice. Ne znam zašto su zapeli srpsko-bošnjački odnosi. Ti odnosi dobro funkcionišu u Srbiji, ne znam zašto ne bi i ovde. Bošnjaci su najveći narod u BiH i treba da preuzmu najveću odgovornost. Distrikt Srebrenica ne dolazi u obzir – rekaoje Pavlović za regionalnu N1 TV.

Nakon što je na lokalnim izborima u Srebrenici, u RS, izabran kandidat srpskih stranaka Mladen Grujičić, a u Stocu izbori nisu održani zbog sukoba predstavnika bošnjačke i hrvatske zajednice u Federaciji BiH, federalna agencija Fena prenela je u ponedeljak da navodno postoji predlog da se i te dve opstine preimenuju u distrikte, poput Brčka.

Tu temu su, prema Feni, neformalno pokrenuli akademski i nevladini krugovi iz SAD, a prema ponuđenoj zamisli navodno je ponuđeno preustrojavanje BiH, nakon što su protekli izbori ponovo izazvali nacionalne tenzije.

Zbog toga bi, smatra se, prenosi ova agencija, trebalo ići ka tome da se u BiH formiraju još dva distrikta – distrikt Srebrenica i distrikt Stolac-Neum.

Neimenovani sagovornici Fene, za distrikt Srebrenica pravnu, političku i društvenu podlogu nalaze u "presudama Haškog tribunala, stresnim političkim prilikama nastalim nakon izbora i društvenom značaju vezanom za neophodni i zahtevni proces pomirenja".

– Srebrenica je opšte mesto nedeljivosti BiH i takvu opštost trebalo bi utvrditi posebnim pravnim i političkim statusom – smatra, navodi agencija, sagovornik iz jedne od ključnih međunarodnih organizacija koje deluju u Sarajevu.

Inače, federalni mediji nakon objavljivanja konačnih rezultata lokalnih izbora u BiH, prema kojima je u Srebrenici nakon dugog niza godina za načelnika te opštine pobedio kandidat srpskih stranaka Grujičić, svakodnevno izveštavaju o navodno podignutim tenzijama između Srba i Bošnjaka i razmišljanju Bošnjaka da napuste Srebrenicu.

Grujičić je u više navrata do sada izjavljivao da se njegovim dolaskom na vlast ništa bitno neće menjati, te da će u njegovoj administraciji biti i Bošnjaka, ali ne ovih koji su tu bili do sada.

Rekao je i da nema problem da ode u Potočare i pokloni se bošnjačkim žrtvama, kao i da će opštinske vlasti i ubuduće aktivno biti uključene u obeležavanje 11. jula, Dana srebreničkih žrtava.

Dosadašnji načelnik te opštine Chamil Duraković se, međutim, ne miri sa porazom, a danas je Centralnoj izbornoj komisiji predao zahtev za novo brojanje glasova na svim biračkim mestima, a bilo ih je 27, kao i glasova koji su pristigli poštom.

Duraković je sve vreme izborne kampanje i kasnije u svojim izjavama isticao da, ako on ne bude ponovo načelnik Srebrenice, prvo će se iseliti on, a njegov primer, uveren je, slediće i drugi Bošnjaci.

Tanjug
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter