GORDI ISTIČE: Kosovska vlada neće napraviti ništa pre izbora!

Stručnjak za Jugoistočnu Evropu i profesor na Univerzitetskom koledžu u Londonu Erik Gordi smatra da kosovska vlada neće napraviti nikakav značajan korak pre kosovskih izbora, jer je ovo sada, kako kaže, "ostatak" Vlade, otkako je Ramuš Haradinaj podneo ostavku.

On je rekao i da trenutno nema dovoljno poverenja između Beograda i Prištine da bi se radilo na sveobuhvatnom dogovoru, ali da bi moglo da se radi na manjim stvarima koje bi poboljšale poverenje, poput stvari koje bi imale uticaj na živote građana - penzije, zdravstveno osiguranje i sl.

- Što se poreza na robu tiče, mislim da Kosovo neće povući taj potez ako ne dobije nešto zauzvrat. Ali, ono što je moguće je izuzimati specifične sektore koji će imati veliki ođek na živote građana, kao što su voda i struja. Znači, ono na čemu treba raditi jeste izgradnja poverenja - rekao je on.

Prema njegovim rečima, saopštenje zemalja Kvinte, ono ne pomaže mnogo, u smislu da nije jasno kakav je dogovor u pitanju.

- Ne znam zašto su izabrali baš ovo vreme da to rade, pa još i da ništa konkretno ne ponude. Mislim da bi pametnije bilo oživeti razgovore na nekom nižem nivou i da se polako ide ka većem dogovoru. Ne samo što sada nije trenutak, nego ni EU i SAD nemaju zajednički stav po pitanju rešenja. Čak ni zemlje EU nemaju zajednički stav, što znači da nisu ponudili ni kakav je predmet dogovora i šta bi bio cilj - rekao je Gordi.

Kako kaže, dugo se govorilo o razmeni teritorija, što nije imalo veliki uticaj na javno mnjenje ni u Srbiji ni na Kosovu, a kao problem on navodi i porez na uvoz robe iz Srbije koji je uvela Vlada Kosova.

- Ni tu nema strategije, niti političari na Kosovu sada imaju neki poseban razlog da povuku taj potez, koji je popularan na Kosovu -  rekao je on.

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Parovi - Nedeljni ručak
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Izbacivanje
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro