Izvor:
17.08.2019 u 07:31
0

ZORANA MIHAJLOVIĆ: Nova deonica auto-puta na Koridoru 11 će zameniti „magistralu smrti“!

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će nova deonica auto-puta na Koridoru 11, koja će sutra biti otvorena, zameniti takozvanu "magistralu smrti" na Ibarskoj magistrali, omogućiti ulaganje investitora duž autoputa i doprineti razvoju turizma.

Važno je da uredimo pitanje bezbednosti što više možemo i moramo da imamo nultu toleranciju na svaku vrstu saobraćajne nesreće, da ne govorim o pogibijama. Mislim da će ovaj autoput upravo tome i doprineti – rekla je Mihajlović.

U tom smislu, ona je podsetila da je, otkako je otvorena deonica auto-puta Ljig-Čačak, zabeleženo samo nekoliko saobraćajnih nesreća što, kako je ocenila, ide u prilog tome da se slična situacija može očekivati i na novoj deonici od ukupno 103 kilometara auto-puta.

Mihajlović je dodala da će se putarina, koja se koristi isključivo za održavanje auto-puteva, naplaćivati na svakom autoputu, pa i na auto-putu Miloš Veliki, ističući da neće biti vinjeta.

Mi se opredelili za najpravedniji sistem – onoliko kilometara koliko koristite auto-put, toliko plaćate putarinu – rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da će auto-put doprineti bezbednosti, ali i omogućiti investitorima da ulažu duž njega i da se razvija turizam.

Čini mi se da će to biti pokretac razvoja. Zato je infrastruktura važna i zato su važni svi autoputevi – istakla je Mihajlović.

Ministarka je naglasila da se završava i deonica od Surčina do Obrenovca, u dužini od 17,6 kilometara.

Od 15. decembra moći ćemo da idemo i tom deonicom i onda ćemo imati oko 120 kilometara auto-puta na Koridoru 11, najavila je Mihajlović.

Ona je navela i da će 1. marta naredne godine početi radovi na deonici Novi Beograd- Surčin, koji će trajati godinu i po dana.

Mi ćemo do kraja 2021. imati autoput od Novog Beograda do Čačka – naglasila je Mihajlović.

Podsetivši da je 2014. godine zabeležen tranzit od 34 miliona automobila na Koridoru 10, a 2018. od 58 miliona automobila, Mihajlović je naglasila da se očekuje da kroz Srbiju ove godine prođe 60 miliona vozila.

Ona je ocenila da Srbija, sa završavanjem auto-puteva, postaje nezaobilazna ruta što je, kako je navela, jedna od velikih prednosti za privredni razvoj naše zemlje.

Ministarka je najavila i da će Koridori 10 i 11 do sledeće godine biti uređeni novim funkcionalnim sadržajima.

Napravili smo infrastrukturu i auto-put, ali mora da bude više sadržaja na auto-putu – pumpi, restorana, hotela i da postoje mogućnosti da se posete gradovi, koji su prelepi, od Uba i Lajkovca do Ljiga i Čačka. Oni imaju mnogo toga turistički da ponude i mi ćemo sledeće godine, sa Turističkom organizacjom Srbije, imati spreman auto-put, koji nije samo auto-put već ponuda za investitore i korisnike – rekla je Mihajlović.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter