Izvor:
24.10.2016 u 15:07
0

KAKO ĆE BITI PODELJENA DIPLOMATSKA IMOVINA SFRJ: Vrednost 42 miliona evra, Srbiji trećina

Prodaja diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, koja se nalazi u Tokiju, Bonu, Bernu i Njujorku, uključujući i šestosobni apartman na Menhetnu, odlazi na međunarodni tender. Ovo je dogovor pet država naslednica bivše Jugoslavije – Srbije, Hrvatske, BiH, Makedonije i Slovenije, postignut na sastanku u Kranju u Sloveniji.

Imovina je vredna oko 42 miliona dolara, ali pet zemalja je mišljenja da bi se imovina mogla prodati i po većoj ceni jer je ova kojom se barata utvrđena pre deset godina.

Prema dogovorenoj proceduri, međunarodni tenderi će biti objavljeni u poznatim svetskim medijima "Vašington postu" i "Ekonomistu".

Srbiji treba da pripadne oko trećina sume koja se dobije prodajom, a BiH, recimo, očekuje da joj pripadne 15 odsto od ukupne vrednosti objekata. Tačnije, po sporazumu o sukcesiji, naša zemlja od prodaje ovih nekretnina treba da dobije 39,5 odsto dobijenog novca, a tako ćemo se rešiti i velikih troškova koje smo decenijama imali za održavanje i očuvanje ovih objekata.

Stan na Petoj aveniji u Njujorku, koji je zaključan još od 1992. i propada, mesečno nas je koštao 14.000 dolara, a ukupno do sada 2,7 miliona dolara.

Naredni sastanak oko prodaje nekretnina održaće se u martu 2017. godine u Beogradu.

Od 123 nekretnine, u procesu sukcesije do sada su podeljena 72 objekta, a ostalo je još 51. Većinu neraspodeljenih objekata koristi Srbija, ili ih održava.

Novosti.rs
Foto: AP

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter