IZRAEL: Odobren zakon o kamerama na biralištima!

 

Vlada Izraela je jednoglasno odobrila predlog zakona da se glasačka mesta tokom izbora 17. septembra nadgledaju kamerama.

Za ovaj zakon zalagao se premijer Banjamin Netanjahu.

Sednici vlade prisustvovao je i vrhovni izraelski tužilac Avihaj Mandelblit koji se tome protivio, navode izraelski mediji.

Kontroverzni zakon koji podržava Netanjahuov konzervativni Likud, a protive mu se političari rivali, omogućiće posmatračima iz političkih partija da donesu kamere na glasačka mesta.

Takvom zakonu se protivi i Centralni izborni komitet koji je zajedno sa vrhovnim tužiocem upozorio da bi mogao da izazove haos u izbornom procesu.

O predlogu zakona će se sutra glasati na plenarnoj sednici parlamenta.

- Integritet izbora je jedan od stubova demokratije i to je najbolji način da se spreči prevara, postavljenje kamera i omogućavanje nadgledanja od strane rivalskih partija - rekao je Netanjahu na početku sednice, ocenivši da je "medjusobno nadgledanje svih partija suština transparentnosti u demokratiji i jedna od osnova u očuvanju vladavine prava.

On je objasnio da se predlogom zakona predvidja da kamera snima šta se dešava u glasačkoj sali, a ne u kabinama za glasanje, kako bi tajnost galasanja bila očuvana, kao i da nisu potrebne posebne pripreme, obuka i oprema već svako može da snima sa kamerom na telefonu.

Tokom izbora u aprilu Netanjahuov Likud je opremio 1.200 ljudi angažovanih na glasačkim mestima u gradovima gde žive Arapi skrivenim kamerama da bi se, kako je navedeno, sprečile prevare.

Netanjahu je u petak optužio političke rivale da se protive predlogu zakona jer žele da pokradu izbore.

Izbori se održavaju drugi put ove godine što se još nikada nije desilo u istoriji Izraela jer Netanjahu nije uspeo da obrazuje vladajuću koaliciju posle izbora u aprilu.

Predsednik Izraela Ruven Rivlin je izrazio danas podršku Centralnom izbornom komitetu predvodjenom zamenikom predsednika Vrhovnog suda Hananom Melcerom i vrhovnom tužiocu Avihaju Mandelblitu suočenim, kako je rekao sa neosnovanim i neodgvornim napadima, aludirajući na njihovo protivljenje zakonu o kamerama.

Melcer i Mandelblit su upozorili da bi takav zakon mogo da podrije legitimitet izbora.

- Odbijam s gnušanjem pokušaje da se podrije poverenje javnosti u institucije - rekao je Rivlin koji inače retko tako otvoreno kritikuje vladu.

 

 

izvor: B92
Foto: Arhiva

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Parovi - Jutarnja kafica
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Parovi - Ispovesti
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro