22°C

Beograd

DODIK: Važno je što je novi komesar Evropske komisije iz Mađarske

Srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, rekao je danas da se raduje sastanku sa novoizabranim rukovodstvom Evropske komisije, naročito sa komesarom za susedstvo i proširenje Laslom Tročanjijem, koji dolazi iz Mađarske, što je, kako je rekao, veoma važno.

- Mislim da je veoma važno što novi komesar Tročanji dolazi iz Mađarske, oni imaju bolji senzibilitet nego druge evropske zemlje kada je reč o Balkanu - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On smatra da će Evropska komisija biti suočena sa nizom unutrašnjih pitanja, pre svega problemom migracija, evra i Bregzita, koje bi trebalo da reši u okviru Evrope.

- Kada je reč o politici proširenja, značajna liberalna grupacija oko Makrona je protiv proširenja i to će biti veoma teško prevazići dok Evropa ne reši probleme koje sam naveo - rekao je Dodik.

Istakao je da su resursi EU za proširenje i podršku proširenja značajni, ali da se u BiH moraju sagledati svi izazovi.

- Zapadna Evropa treba radna mesta i to dovodi do populacionih problema. Ođednom su shvatili da dolazak migranata treba zaustaviti jer ima niz problema, socijalnih, obrazovnih, verskih i drugih. Oni se orijentišu na zaustavljanje migranata i pokušavaju da bazen za radnu snagu preusmere ovde, u zemlje koje bi sutra postale članice EU - istakao je Dodik.
Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar