13°C

Beograd

EDVARD SNOUDEN: Ljudima se mora objasniti "koliko smo praćeni na svakom koraku"!

Bivši obaveštajac SAD i uzbunjivač Edvard Snouden govorio je za nemačke listove. Između ostalog rekao je da se nada azilu i komentarisao dešavanja u Hongkongu.

Čovek koji je raskrinkao masovnu prismotru od strane američkih službi sada upozorava na jačanje internet-koncerna. Snouden je govorio za više nemačkih listova, rekavši između ostalog da se nada azilu u Nemačkoj.

Već je šest godina prošlo otkako je Edvard Snouden (36) otkrio kako američke i druge zapadne službe prisluškuju gotovo sve i svakog. Danas Snouden upozorava da će demokratski pokret u Hongkongu biti ugušen istim metodama - obuhvatnom prismortom.

Snouden je u intervjuu nemačkom nedeljniku Špigel rekao da bi bilo pogrešno posmatrati uspon političara poput Donalda Trampa, Borisa Džonsona ili desničarske Alternative za Nemačku samo kao "privremeno odstupanje od političke norme".

- Svuda su političari i preduzetnici shvatili da mogu da iskoriste tehnologiju kako bi uticali na svet na jednom višem nivou - rekao je poznati uzbunjivač.

On smatra da je tehnički razvitak interneta postao opasnost: "U svetu totalne prismotre u kojem bi se svako kršenje zakona bez izuzetka gonilo - svi ljudi bi bili kriminalci", rekao je Snouden, tražeći obustavljanje "masovnog prikupljanja podataka".

To ne važi samo za tajne službe već i za koncerne kakvi su Fejsbuk i Gugl. Bivši američki obaveštajac kaže da se u prvom koraku ljudima mora pojasniti"koliko smo praćeni na svakom koraku".

- I ako niko ne razvije neke alternative, onda ću ih prokleto ja sam razviti - rekao je on za Špigel.

Međutim u Sjedinjenim Državama je Snouden optužen za izdaju. U pokušaju da 2013. iz Hongkonga stigne u Ekvador, zaustavljen je na moskovskom aerodromu pošto su SAD poništile njegov pasoš. Snoudenu je u Rusiji odobren azil koji trenutno teče do sledeće godine.

"Bilo bi mi drago da sam dobio političku zaštitu od Nemačke i Francuske i tamo podneo zahtev za azil. Ali su tamošnje vlasti tražile razloge da me odbiju", rekao je Snouden u intervjuu listu Velt. On je uveren da bi Nemačka danas mogla da mu odobri azil bez velikih posledica po odnose Berlina i Vašingtona.

Edvard Snouden je uveren da će jednog dana moći da se vrati u SAD. Optužba da je ugrozio nacionalnu bezbednost je u međuvremenu"implodirala", rekao je on.

Razlog što je najpoznatiji svetski uzbunjivač ponovo prisutan u nemačkoj štampi je njegova nova knjiga"Permanent Record" koja će se naći u prodaju u utorak.

Izvor: B92
Foto: Twitter/CharlieVay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar