Izvor:
16.09.2019 u 14:55
0

MIHAJLOVIĆ: Autoput do Prištine korak ka budućnosti!

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je autoput Niš-Merdare-Priština ekonomski isplativ, što pokazuju i EIB i EBRD i EU, jer učestvuju u njegovoj izgradnji, uz ocenu da predstavlja realni korak ka budućnosti koja mora da postoji između Srba i Albanaca.

Ono što svi treba da znaju, projekat u kojem novac daju EIB, EBRD, oni ne ulažu u ugovor o finasiranju ukoliko pre toga nije urađena studija izvodljivosti koja treba da pokaže isplativost autoputa. Studija izvodljivosti je pokazala isplativost. Ali autoput je, kao i svaki, jednako važan za ekonomiju, ali takođe i za politiku – rekla je Mihajlović.

Potpredsednica vlade je kazala da je to jedan od šest autoputeva koji se grade i koji će se graditi, ističući značaj izlaska na albansku luku Drač.

Ne treba zaboraviti da Srbija nema izlaz na more i da je svaki izlazak na luku strateški značajan za budući period – rekla je Mihajlović.

Precizirala je da će prva deonica autoputa, od Niša do Pločnika, početi da se gradi u trećem kvartalu sledeće godine, da je dugačka 33 kilometara i da je potpisan, delom i da će se završtiti, ugovor o finasiranju od 225 miliona evra.

Navela je da je u vrednosti od 100 miliona evra potpisan ugovor o finansiranju sa EIB, da su 40 miliona donatorska sredstva EU, a ostalo će biti ugovor o finansiranju sa EBRD.

Ona je na kritike o ekonomskoj isplativosti podvukla da svi treba da znaju da projekat u kojem novac daju EIB, EBRD sigurno neće biti od njihove strane finansiran, ukoliko pre toga nije urađena studija izvodljivosti koja treba da pokaže Isplativost autoputa.

Svaki autoput koji prolazi kroz Srbiju daje stabilnost pre svega, ali i mogućnost dodatnih investicija koje će dolaziti. Taj autoput svakako predstavlja realni korak ka budućnosti koja mora da postoji između Srba i Albanaca i u nekom narednom periodu – istakla je Mihajlović.

Na pitanje u vezi sa izjavom Bedžeta Pacolija koji je "pozdravio" izgradnju autoputa, potpredsednica vlade je rekla da nije sigurna da li se može verovati toj izjavi, s obrzirom na to šta je Pacoli ranije pričao "da li je ta izjava iskrena ili samo cinična", ali da ono što je nepobitno i što se ne može vratiti unatrag je realnost.

Infrastruktura je najrealnije nešto što povezuje ljude. Dakle, putevi, železničke pruge, to povezuje građane i to njima omogućava da sa onog poltičkog dela, mogu više da misle na svoj životni standard – naglasila je Mihajlović i dodala:

Zato smatram da je to realan korak ka pomirenju između Srba i Albanaca u nekom narednom periodu. Političari će mnogi pričati, moći ćemo to da tumačimo na ovaj ili onaj način, ali mislim da je važno da svim ljudima obezbedimo da žive bolje, jer kad je tako i kad im je standard bolji, kada su bolje povezani, onda su nekako i teme o kojima razmišljaju potpuno drugačije. –

Podsetila je da je izgradnja autoputeva ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, još dok je bio prvi potredsednik Vlade Srbije, da treba da gradimo autoputeve i da vidimo gde su Srbiji potrebni i šta za nju znače, kao i u vezi autoputa Niš-Merdare-Priština.

Od tog trenutka su krenule ozbiljne, ne kritike, već salve uvreda, što se taj autoput gradi, da ništa ne treba tu da gradimo, da smo izdajnici… Ko danas, pre svega, može da bude protiv bilo kog autoputa? – upitala je Mihajlović.

Kaže da, bez obzira na sve kritike DSS, Vuka Jeremića, radikala, sve to treba ostaviti sa strane, jer ljudima trebaju putevi, Srbiji da strateški vodi računa o svojim ljudima, ali i strateški treba da se pojavi i na albanskoj luci…

Kada tako razmišljate sve kritike treba staviti sa strane – zaključila je potpredsednica Vlade Srbije.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter