MINISTRI KRITIKOVALI ORBANA: EU neće pustiti Budimpeštu da se izvuče!

 Ministri Evropske unije kritikovali su mađarskog premijera Viktora Orbana.

Kritike su Orbanu upućene zbog proširenja restrikcija medijima, sudijama, profesorima, manjinama i grupama za zaštitu prava, što je razlog za zabrinutost zbog slabljenja demokratije u Mađarskoj.

Godinu dana nakon što je Evropski parlament saopštio da Orbanovi potezi donose "jasan rizik od ozbiljnog kršenja suštinskih vrednosti EU", ministri su u Briselu održali prvo zvanično saslušanje o Mađarskoj.

Današnje saslušanje održano je u okviru istrage o nepoštovanju vladavine prava u Mađarskoj, a što bi moglo da dovedo do suspenzije njenog prava glasa u Evropskoj uniji, ukoliko sesveostale zemlje saglase.

Posle sastanka, jedino je poljski ministar za evropske poslove Konrad Simanski rekao da Varšava ne veruje da Orbanova poltika predstavlja nekakav sistemski rizik za demokratske standarde.

Ostali su naglasili da EU neće pustiti Budimpeštu da se izvuče.

- Bez poštovanja vladavine prava nema EU. To je temelj na kojem je Unija izgrađena - istakao je Frans Timermans, koji je vodio istragu i protiv Mađarske i protiv Poljske.

- EU je na mnogo načina kao porodica, a u porodici moraju da postoje pravila, jer u suprotnom ona ne funkcioniše, a osnov za to je vladavina prava - izjavio je austrijski ministar za evropske poslove Aleksander Šalenberg.

Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, razbesneo je EU i čvrstom anti-migrantskom politkom i grubim kampanjama protiv tog bloka sa antisemitskim tonovima.

 

Izvor: B92
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
10:00  Parovi - Kućni savet
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur Specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Roditeljski sastanak
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro