Izvor:
17.09.2019 u 17:48
0

ČVRŠĆI ODNOSI SA NEMAČKOM: Brnabićeva sa Merkelovom na sastanku!

Premijerka Ana Brnabić započela je dvodnevnu zvaničnu posetu Berlinu, tokom koje će razgovarati sa kancelarkom Angelom Merkel.

Brnabićeva je izjavila da je cilj posete da se dodatno unaprede i učvrste odnosi sa Nemačkom, koja je jedan od najznačajnijih ekonomskih i političkih partnera Srbije.

Na pitanje novinara šta očekuje od sutrašnjeg sastanka sa Merkel i da li očekuje da Nemačka možda zauzme "malo labaviji stav" po pitanju razgraničenja, kao mogućeg rešenja kosovskog problema, Brnabić je rekla da nema takva očekivanja.

"Nemam nadu da će to da se desi u ovom trenutku, svakako ne da će biti nekih kvantitativnih pomaka na sutrašnjem sastanku", rekla je premijerka.

Ona je istakla da joj je važno da pošalje poruku da koliko god se neki pogledi Srbije i Nemačke ne slažu, mi imamo nameru da ostanemo predvidiv, iskren i posvećen partner Nemačkoj.

Brnabić je izrazila zahvalnost Merkelovoj na svemu što je, kaže, uradila za Srbiju i Zapadni Balkan, jer kada se govori o pitanju normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a pre svega o regionalnoj saradnji, te saradnje ne bi bilo u ovom obimu, bez Berlinskog procesa, koji je upravo Merkel pokrenula 2014. godine.

Brnabić je podsetila da je pre nekoliko dana u Beogradu otvoreno sedište Transportne zajednice, prvo sedište jedne međunarodne organizacije u Beogradu.

Na pitanje da li ima zvanične informacije o tome da Nemačka i Francuska žele svog izaslanika u dijalogu između Beograda i Prištine, kao što su pisali prištinski mediji, Brnabić je odgovorila da takvih zvaničnih informacija nema, ali da je primetila da te dve zemlje žele aktivniju ulogu u dijalogu.

"Da ne žele, ne bi ni kancelarka Merkel i francuski predsednik Makron pokrenuli onaj sastanak koji smo imali ovde u Berlinu. Ko god može da pomogne, neka pomogne, nama trebaju saveti, Srbija je otvorena za razgovore i saradnju", rekla je premijerka.

Dodala je da su razgovori i saradnja bitni zbog stabilnosti i bezbednosti u regionu, jer će se svaka nestabilnost, kako kaže, odraziti i na Srbiju koliko god naša zemlja pojedinačno bila politički i ekonomski stabilna.

Izvor. b92.net
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter