PREDSEDNIK SRBIJE U POSETI SJEDINJENIM AMERIČKIM DRŽAVAMA: Šta Vučića čeka u Njujorku i šta može da očekuje?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić putuje danas u Njujork, gde će učestvovati na 74. zasedanju Generalne skupštine UN, u čijem fokusu će biti klimatske promene, a na agendi srpskog predsednika u fokusu će svakako biti izgledi za rešavanje kosovskog pitanja "po najmanjoj mogućoj ceni" za Srbiju.

Vučić će boraviti u SAD do 26. septembra, a prvog dana boravka sastaće se sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel kao i sa predsednikom Vlade Grčke Kirjakosom Micotakisom, saopštila je Pres služba predsednika.

Predsednik Srbije će se, u četvrtak, 26. septembra, obratiti na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Predsednik Vučić će se, po dolasku u Njujork, sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, na njenu inicijativu.

Aleksandar Vučić je rekao da ga je iznenadilo što je nemačka kancelarka, koja u SAD ostaje dan i po, zatražila sastanak sa njim, a zahvalan joj je na toj vrsti pažnje.

Najavljujući da će imati i brojne druge bilateralne susrete u Njujorku, Vučić je kazao da će ti razgovori biti teški, jer će Kosovo biti dominantna tema.

"Imaću sastanak i sa ruskim ministrom Sergejom Lavrovom. Ne znam da li ću da idem u nedelju ili ponedeljak, jer Tramp zakazuje neke skupove, pa sad vidim da će Albanci da se hvale da su tamo bili, da su se sastali sa Trampom, a nisu, pa ne znam da li da idemo i mi, pa da i mi glumimo da smo pričali nekoliko sati, a u stvari smo došli da se slikamo i da prozborimo minut. A svaki minut je vredan sa američkim predsednikom", rekao je Vučić uoči puta u SAD.

Predsednik Vučić će, drugog dana boravka, prisustvovati otvaranju 74. zasedanja Generalne skupštine UN i imati susret sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

Tokom boravka u Njujorku predsednik Srbije, prema najavi, sastaće se i sa premijerom Irske Leom Varadakarom, te predsednikom Gvatemale Džimijem Moralesom, kao i sa predsednikom Svetskog ekonomskog foruma Bergerom Brendeom.

Na njegovoj agendi je i razgovor sa vršiocem dužnosti pomocnika sekretara za evropske i evroazijske poslove u Stejt Departmentu Filipom Rikerom, te i političkim direktorom Forin ofisa Ričardom Murom.

Vučić je sam najavio i susret sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, prvi put od njegovog izbora za predsednika Vlade.

"On će želeti da čuje i albansku stranu, a naša molba grčkim prijateljima će biti da ne priznaju kosovsku nezavisnost", rekao je on.

Predsednik Srbije prisustvovaće i prijemu koji priređuju predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, prvi potpredsednik Evropske komisije Frank Timermans i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Isto tako prisustvovaće i prijemu koji priređuje predsednik SAD Donald Tramp za učesnike 74. zasedanja Generalne skupštine UN.

Trećeg dana boravka u Njujorku, predsednik Vučić imaće susret sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim, a sastaće se i sa predsednikom Palaua Tomasom Remengesom i predsednikom Svetskog jevrejskog kongresa Ronaldom Loderom.

Predsednik Srbije učestvovaće i na pratećem događaju na visokom nivou u organizaciji UNESKO "Budućnost obrazovanja", na kojem je najavljeno učešće predsednice Etiopije Sale Vork Zevda, kao i predsednik Portugalije Marselo Rebela.
Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

Utorak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:01  Parovi - Jutarnja kafica
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Parograf
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro