Izvor:
30.10.2016 u 23:32
0

Srbija na meti stranih špijuna: Napadaju nas agresivno najveće svetske sile!

Velike obaveštajne službe pokušavaju da utiču na događaje u zemlji, to je agresija, kažu naši sagovornici.

Hvatanje hrvatskog špijuna, otkrivanje saradnika američke obaveštajne službe, hapšenje lica zbog praćenja crnogorskog premijera Mila Đukanovića uznemirali su srpsku javnost. Dramatično obraćanje javnosti premijera Aleksandra Vučića, posle sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, jasno je ukazalo da je naša zemlja na meti stranih agenata.

Premijer je napomenuo da je povećano dejstvo i broj pripadnika obaveštajnih agencija na teritoriji Srbije, kako sa Istoka tako i sa Zapada.

– Naši nadležni organi su u skladu sa posebnim zakonom, zakonom o Bezbednosno-informativnoj agenciji, uspešno evidentirali niz aktivnosti obaveštajnih agencija uperenih protiv interesa Republike Srbije. Evidentirani su i prekršioci – naglasio je premijer.

Rekao je da su neka od tih lica srpske službe uspele da neutrališui dodao da ona neće više moći da taj posao obavljaju na isti način.

U Srbiji se kontrašpijunažom bave dve agencije, pored pomenute BIA i Vojno-bezbednosna agencija. Nekadašnji pripadnik DB-a, Božidar Spasić za Telegraf kaže da je BIA daleko uspešnija u svojim aktivnostima, što pokazuju njeni rezultati, koje smo pomenuli.

– Pretpostavljam da je i deo lica, koja su evidentirana povodom događaja u Crnoj Gori otkrivena putem kontrašpijunažnog delovanja – izjavio je Spasić.

On kaže da ne mogu svi podaci da se saopšte javnosti, zbog istrage i viših interesa.

– Strane obaveštajne službe preduzimaju ozbiljne akcije kojima žele da utiču na politička zbivanja u Srbiji – rekao je Radić.

– Čini se da veliki obaveštajni sistemi, poput američkog više nemaju strpljenja da dođu do informacija preko svojih ljudi ili naših doušnika, već pokušavaju da utiču na sam tok događaja u našoj zemlji. Time je špijunaža postala špijunska agresija – ističe Spasić.

Obojica sagovornika su saglasna da je snaga naših agencija srazmerna ekonomskoj moći države. Sa tim u vezi, kažu da curenje podataka iz Uprave kriminalističe policije pokazuje da naše službe nisu vrhunske, ali da uspevaju da otrkiju špijunsku delatnost.

– Naša služba je svojim tehničkim kapacitetima uspela da otključa neki mobilni telefon, koji je služio kao šifrarnik licima uhapšenim zbog dešavanja u Crnog Gori. To je veliki uspeh i znak da se naša služba oprema i da je u stanju da se suprostavi nekim obaveštajnim aktivnostima – kaže Spasić.

Ipak, Spasić ističe da velikim obaveštajnim sistemima ne možemo da se suprostavimo, već samo da ih pratimo i eventualno otkrijemo.

Telegraf.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter