Izvor:
13.10.2019 u 07:31
0

PARLAMENTARNI IZBORI U POLJSKOJ: Očekuje se ubedljiva pobeda vladajuće Partije prava i pravde Jaroslava Kačinjskog!

U Poljskoj se održavaju parlamentarni izbori na kojima se očekuje ubedljiva pobeda vladajuće Partije prava i pravde Jaroslava Kačinjskog.

Očekuje se da će stranka osvojiti više glasova nego na prethodnim izborima 2015. godine i da bi mogla da osvoji dovoljno mandata da nastavi da vlada sama.

Rojters, međutim, navodi da je politička klima u protekle četiri godine podelila zemlju.

Agencija ocenjuje da bi pobeda nacionalističke Partije prava i pravde mogla da produbi izolaciju zemlje zbog zabrinutostoi EU oko poštovanja demokratskih standarda.

Vladajuća stranka je izbore postavila kao izbor između društva zasnovanog na tradicionalnim katoličkim vrednostima i liberalnog poretka koji favorizuje elitizam i podriva porodični život.

Opozicione stranke i evropski partneri Poljske kažu da je dosadašnja vlada podrila nezavisnost sudstva i dovela do toga da se u zemlji ne gleda blagonaklono na seksualne i etničke manjine.

Partija prava i pravde je prva stranka od pada komunizma koja je prekinula stroge ekonomske mere i uvela politiku slobodnog tržišta koja je umornu komunističku ekonomiju pretvorila u jednu od najbrže rastućih u Evropi, navodi AP.

Agencija dodaje da su, međutim, mogi Poljaci izostavljeni iz te transformacije, što je dovelo do nejednakosti i kritika na račun vladajuće stranke.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter