Izvor:
13.10.2019 u 09:02
0

TURISTIČKI I PRIVREDNI ZNAČAJ ZA SRBIJU: U Beogradu će večeras biti svečano otvorena 141. Interparlametnarna unija!

U Beogradu će večeras biti svečano otvorena 141. Interparlametnarna unija (IPU), a predsednica srpskog parlamenta Maja Gojković kaže da će Beograd do 17. oktobra ugostiti 80 predsednika i 60 potpredsednika parlamenata koji će predvoditi delegacije u kojima će biti ukupno više od 2.000 učesnika.

Prema njenim rečima, održavanje Interparlamentarne unije za Srbiju ima ne samo veliki politički i diplomatski značaj već je to i turistički i privredni potencijal, s obzirom na činjenicu da će više od 2.000 ljudi iz čitavog sveta upoznati Beograd i Srbiju.

Mi ćemo se potruditi da pokažemo više od politike ovim gostima – rekla je Gojkovićeva.

Navela je da je juče u zdanju Narodne skupštine ugostila prve predstavnike parlamenata, dodajući da tokom tih razgovora posebnu pažnju posvećuje pitanju KiM.

Pre svega, izražavam zahvalnost onim državama koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova. S predstavnicima zemalja razgovaramo o aktuelnim događanjima, njihovoj podršci dijalogu kome teži Beograd i posebnu pažnju posvećujemo pitanju eventualnog učlanjenja nezavisno proglašenog dela teritorije Srbije u međunarodne organizacije – rekla je Gojković.

Ovogodišnja tema Skupštine Interparlamentarne unije, kaže Gojković, biće "Uloga parlamenata u jačanju međunarodnog prava i poštovanje međunarodnog prava", a poseban osvrt, navodi, biće na dešavanja u regionu.

Temu predlaže zemlja domaćin. Sve delegacije su se saglasile da je ovo dobro odabrana tema u ovom aktuelnom momentu kada se svet suočava s mnogobrojnim izazovima. Hoćemo da ukažemo na to koliko je međunarodni dijalog neizbežan alat za rešavanje problema – naglasila je Gojkovićeva.

Interparlamentarna unija biće "krunisana" usvajanjem Beogradske deklaracije, ali i proglašenjem novog regionalnog ambasadora UNICEF-a, koji će, prema rečima predsednice srpskog parlamenta, biti poznata ličnost regiona i sveta, neko ko spaja svojom umetnošću region, a živi u Beogradu.

Nadam se da ćemo svi uživati u njegovim budućim delima, ali i u toj privilegiji da će on biti novi regionalni amasador UNICEF-a – rekla je Gojković.

Izvor: Tanjug
Foto: parlament.gov.rs/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter