Izvor:
15.10.2019 u 09:51
0

HAN UPOZORAVA: Ukoliko EU ne reaguje, preti opasnost!

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han smatra da Evropskoj uniji, ako ne uputi jasan signal odlukom o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, preti gubitak uticaja na Zapadnom Balkanu.

Han je rekao da se, po ovom pitanju, nada da će razum pobediti.

Ako nakon dva odlaganja jasan signal ne bude upućen danas, ili najkasnije na Savetu EU u četvrtak, ne smemo se čuditi ako na Balkanu više ne budemo imali uticaja – upozorio je on.

To, kako podvlači, ne može biti u evropskom interesu.

Han je naglasio da se radi o "dvorištu EU" i kritikovao pojedine članice Unije.

Mnogi govore o delotvornosti u svetskoj politici, snažnoj Evropi. Međutim, ako ne možemo da funkcionišemo u neposrednom susedstvu, ne moramo ni postavljati pitanje za globalnim delovanjem – istakao je on.

Francuska se protivi početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i kritikuje proces proširenja u celini, a Holandija se protivi pregovorima sa Albanijom.

Da bi mogli delovati proaktivno, a ne samo reagovati na nešto, neophodno je razmišljati o većinskom principu – kazao je, s tim u vezi, Han.

Ukoliko evropske države u celini žele da budu međunarodni igrač onda je prvi izazov da najpre kod kuće reše svoja pitanja, a kod kuće u ovom slučaju znači Balkan – naglasio je Han.

Izvor: Tanjug
Foto: twitter/JHahnEU

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter