Izvor:
16.10.2019 u 10:00
0

POLITIZACIJA EU: Koči evrointegracije zemalja regiona ZAPADNOG BALKANA!

Politizacija Evropske unije, koja je sve vidljivija, koči evrointegracije zemalja regiona Zapadnog Balkana, ocenjeno je danas na akademskom panelu "Regionalna bezbednost i povlačenje liberalizma", održanom u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma.

Na forumu je ocenjeno i da vlasti zemalja EU moraju da rade na tome da njihovi građani u većoj meri budu zastupljeni u kreiranju politika i mišljenja.

Istraživač sa Univerziteta u Torontu Patrisija Greve rekla je da, pored toga što je Evropska komisija u jednom trenutku procenila da bi Srbija i Crna Gora mogle da se pridruže EU do 2025. godine i da su Albanija i Severna Makedonija ispunile uslove za početak pregovora, to se ne dešava.

– Odgovor zašto je proces proširenja u ovom stanju možemo naći u politizaciji EU- ocenila je Greve, dodajući da je proces proširenja pod senkom unutrašnje evropske politizacije.

Kada je reč o daljem proširenju EU, kako navodi Greve, prema istraživanju koje je radila, evropska javnost je prosečno ambivalentna.

"Blokiranje procesa od strane Francuske u slučaju početka pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom je pokušaj evropskih lidera da to predstave svojim građanima kao posvećenost procesa reformisanja EU", kazala je ona.

Dodaje da, iako je Berlinski proces izgledao kao dobra mogućnost za nastavak procesa poširenja, blokade govore o tome koliko evropski političari prebacuju politiku proširenja na domaći nivo.

"Mislim da je stav EU i dalje više opozicioni, odnosno umesto da poboljšavaju situaciju, oni drže situaciju u statusu kvo", kazala je.

Istraživač Univerziteta u Bratislavi Aleksej Kazharski istakao je da se ne treba odbaciti koncept demokratije, ali da je potrebno malo se vratiti unazad i povesti računa o medijima, ekonomiji, slobodi…

Smatra da će biti teško boriti se sa autoritarnim režimima na polju ideologija, a samim tim i na polju globalizacije.

Na pitanje da li misli da EU može da poboljša poštovanje demokratskih vrednosti u Mađarskoj, Kazharski je kazao da je pesimističan po tom pitanju, kao i da EU nije najpoželjnija za učestvovanje u procesima u centralnoj Evropi.

On je govorio i o Evroazijskoj uniji, navodeći da je to politička organizacija koja se prikazuje kao ekonomska.

Smatra da ta unija ne može Srbiji da pomogne u obasti vladavine prava, kao i da ne bi rekao da ima neki poseban značaj za srpsku ekonomiju.

"To je moguće u dubljim oblicima ekonomske integracije", dodao je Kazharski.

Profesor na Univerzitetu u Roterdamu Mićal Onderco kazao je da Evropska komisija ima snagu da ocenjuje u oblasti budžetskih pitanja, ali da nije uspela da se izbori sa strukturnim finansijskim problemima.

Dodao je da ukoliko se ojača pozicija EU u oblasti vladavine prava, ne vidi razlog zašto ne bi bila učinkovitija.

"Što pre EU počne da razmišlja da postane samostalni lider, to će pre imati priliku da dobije globalno mesto na koje namerava da stigne", kazao je Onderco.

Odgovarajući na pitanje kako se vide Turska i Kina ukoliko je Rusija pretnja, Onderco je kazao da američki odgovor na to pitanje bi glasio da će Rusija nestati za pet godina, dok će Kina i dalje biti tu.

"Strateški nije moguće imati velike probleme sa nekim ako imate veliku ekonomsku saradnju", kazao je Onderco.

Tanjug.rs
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter