Izvor:
16.10.2019 u 17:19
0

VOJNA NEUTRALNOST: Srbija je jedina zemlja na Balkanu koja se opredelila za ovaj potez! (FOTO)

Srbija je jedina zemlja na Balkanu koja se formalno opredelila za vojnu neutralnost, izjavio je večeras načelnik Generalštava Vojske Srbije Milan Mojsilović i istakao da vojna neutralnost nije prepreka za saradnju sa svima u oblasti bezbednosti niti za članstvo u EU, koje je strateško opredeljenje naše zemlje.

Srbija ne želi da bude član niti NATO niti ODKB, Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti nastale na prostoru bivšeg ŠSR ili drugih organizacija, rekao je Mojsilović na panelu "Vojna neutralnost u 21. veku" u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma, na kome je učestvovao zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Austrije Robertom Brigerom, zemlje koja je takođe vojno neutralna.

– Vojna neutralnost Srbije je posledica istorijskih okolnosti i političkog stava da Srbija tako ima bolje izglede u međunarodim odnosima za realizaciju svojih nacionalnih interesa – istakao je Mojsilović.

Kako je rekao, odnos međunarodne zajednice prema pitanju KiM od ključnog je uticaja na orijentaciju celog društva za proklamovanu vojnu neutralnost.

Mojsilović kaže da politika vojne neutralnosti nije prepreka za uspostavljanje vojne saradnje sa drugim zemljama i organizacijama i da Srbija unapređuje partnerske odnose po pitanju bezbednosti i odbrane.

– Prilično sam siguran da kriterijumi i politike po pitanju bezbednosti EU nisu prepreka za vojnu neutralnost niti za članstvo u EU – naglasio je on i dodao da Srbija želi na svaki način da unapredi svoj bezbednosno sistem.

Dodaje da Srbija ima specifican odnos sa NATO, jer sarađuje sa tom organizacijom u okviru Partnerstva za mir, uprkos vojnoj neutralnosti i učestvuje u mnogim mnogim zajedničkim vežbama.

Mojsilović kaže da neutralnost označava pravni, ali i polički odnos, kojim zemlja prihvata određena pravila ponašanja u međunarodnoj zajednici.

Dodaje da su odlike vojne neutralnosti nepristranost i uzdržavanje neutralne države, kao i jednako ponašanje prema svim stranama.

– Srbija je jedina država na Balkanu koja se formalno opredelila za neutralnost – naglasio je Mojsilović.

Ističe da je danas malo bezbednosnih pretnji koje se odnose sam na jednu zemlju, kao što je orgnizovani kriminal i slično i da je zato važna saradnja država u oblasti bezbednosti.

Dodao je da vojna neutralnost nije najjeftinija opcija, ali da pruža našoj zemlji mogućnost da izabere sa kim će, kako i koliko da sarađuje, što ima velike prednosti.

Upitan za troškove vojske jedne zemlje koja je vojno neutralna, Mojsilović je rekao da Srbija troši sredstva na obnovu vazdušnog sistema odbrane, koji je bio u lošem stanju.

On je istakao i da, bez dobre i snažne ekonomije, nema snažne države i bezbednosnog sistema, kao što nema ni bezbednosti bez jake ekonomije.

Ako naša ekonomija raste, srećan sam, jer će više novca biti u vojnom budžetu – naveo je Mojsilović.

Načelnik Generalštava Vojske Austrije Robert Briger ukazao je da se, od Istanbula do Beča, smatra da Austrija doprinosi razvoju bezbednosne zajednice u balkanskom regionu i da daje doprinos aktuelnoj evropskoj i globalnoj bezbednosnoj diskusiji.

On je naglasio da je Austrija pravi prijatelj svih zapadnobalkanskih partnera i da podržava snažne kooperativne regionalne procese kad god je to moguće i kad je to dobrodošlo.

Briger je rekao da je Austrija posvećena kredibilanoj i održivoj prolitici proširenja EU i da se trudi da Zapadni Balkan održi visoko na agendi.

Izvor: Tanjug
Foto: instagram/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter