14°C

Beograd

VUČIĆ PORUČIO: Nastavljamo put ka EU, ali prijateljstvo i sa Rusijom i Kinom!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbija nastavlja put ka Evropskoj uniji, da prati situaciju u svetu, ali da istovremeno nikome neće dozvoliti da joj ugrozi prijateljstvo sa Rusijom ili Kinom.

Povodom današnjih razgovora sa Federikom Mondolonijem i Miroslavom Lajčakom, a na pitanje o daljem proširenju Evropske unije, Vučić kaže:

- Ja verujem da će Francuska ostati pri svom stavu i da oni traže neku novu metodologiju za EU. Podržavam da Albanija i Severna Makedonija dobiju početak pregovora, plašim se da to neće dobiti, a i za nas će biti teze procedure. Verujem da ću u novembru videti predsednika Makrona u Parizu i da ću tada detaljnije moći da razgovaram, a potom ću se sastati i sa Putinom. -

Vučić, međutim, naglašava da Srbija ostaje na putu ka EU.

- To je pametna, mudra odluka, 67 odsto naše robne razmene je sa EU, najveći naš izvoz je u EU, najviše investicija stiže iz EU, ali kao nezavisna zemlja mi ćemo da gardimo prijateljstva i sa drugima i nikome nećemo dozvoliti da ugrozi naše prijateljstvo sa Rusijom, Kinom, Japanom, Turskom - kaže on.

Ističe da je nejgov posao da obezbedi posao za ljude u Srbiji i da je za to potrebna saradnja sa svima.

- Iz Priboja su svi hteli da odu, obezbedili smo 500 radnih mesta i sada je drugačcije, to smo radili od Vladičinog hana do Krupnja a sada ćemo uskoro i u Malom Zvorniku otvoriti fabriku sa 400 radnih mesta - naveo je Vučić.

Nastavićemo put kao EU, bez nervoze, ali istovremeno ćemo sarađivati i sa drugima, i gledaćemo šta se zbiva u svetu.

- A šta se zbiva, da ne upotrebim neku tešku reč, kao ludilo, ali to je haos u međuanrodnim odnosima, koji niko ne moze da definiše na nabolji način i niko ne zna šat će biti. Jer, kada je Erdogan bio u Srbiji imao je jedan odnos sa američkim predsednikom, kada je otišao - to se promenilo - rekao je Vučić.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/predsednikrs

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar